Jelentősen emelkedett a Toyota adózott eredménye, működési eredménye és bevétele a december végéig tartó harmadik pénzügyi negyedévében.

A cég közlése szerint a működési eredménye 76 százalékkal, 1680 milliárd jenre nőtt, az adózott eredménye pedig 90 százalékkal, 1360 milliárd jenre emelkedett.

A bevétele 23 százalékkal, 12 040 milliárd jenre bővült, elsősorban az észak-amerikai és az európai értékesítések növekedésének köszönhetően.

A Reuters összefoglalója szerint a harmadik negyedévben a hibridekből 46 százalékkal fogyott több, ez hajtotta az értékesítések 11 százalékos növekedését.

A Toyota és a Lexus 2023-ban eladott több mint 11 millió gépjárművének eladásából a hibridek körülbelül 33 százalékot tettek ki.

Az idei pénzügyi évre vonatkozó autóeladási előrejelzést azonban 11,38 millióról 11,23 millióra csökkentette a vállalat, elsősorban a Daihatsu márkájú autók gyártásának korlátozása és egy biztonsági tanúsítási botrány kivizsgálása miatt.

A világ legkeresettebb autógyártójának (2023-ban 11,2 millió autót adtak el) javuló kilátásai ellentétben állnak számos rivális visszaeső előrejelzésével, amelyek alacsony eladási növekedésre figyelmeztettek, valamint termeléscsökkentést jelentettek be a magas kamatlábak és az elektromos járművek iránti kereslet visszaesése miatt.