A tajvani gazdasági minisztérium a héten közölte, hogy újabb szankciókat vett ki Oroszországra és Fehéroroszországra, amellyel az a céljuk, hogy megakadályozzák a tajvani csúcstechnológia katonai célú felhasználását – írja a Reuters.

A 2022 tavaszán elindult orosz támadásra adott válaszként Tajvan is csatlakozott az Oroszország elszigetelését és meggyengítését célul tűző nyugati szankciókhoz. A tajpeji gazdasági retorzióknak azonban elsősorban szimbolikus jelentősége volt, mivel az ukrán konfliktust megelőzően sem állt fenn számottevő kereskedelmi kapcsolat a szigetország és Moszkva között.

A tajvani társadalom kifejezetten szimpatizál az ukránokkal, miután a nyugati szankciókat követően egyre szorosabbá válik a szigetországot fenyegető Peking és Moszkva gazdasági kapcsolata, a kétoldalú kereskedelem mértéke meghaladta a 200 milliárd dollárt, idén decemberben pedig a stratégiai koordináció szintjének javításában is megállapodott a két nagyhatalom hadserege.

Az újabb szankciók a különböző vegyi anyagok és gyógyszerek mellett elsősorban a világgazdaságban egyre nagyobb szerephez jutó félvezetők gyártásához nélkülözhetetlen berendezkedésekre vonatkoznak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok az ukrán frontról származó orosz fegyvertörmelékek vizsgálatát követően állította össze a háborúban felhasznált elektronikai és mechanikus berendezések listáját. A mostani tajpeji szankciók a megvizsgált fegyvertörmelékek alapján az orosz haditechnológiában is nélkülözhetetlenné váló félvezetők használatától kívánja elszigetelni Moszkvát. 

(Gulyás Ábel)