"Azt látjuk, hogy a szérumaktivitás a delta törzzsel szemben enyhén csökken, ami körülbelül 2,6-szoros a Szputnyik V-nél" - mondta a sajtótájékoztatón Logunov a TASS szerint, aki azt állította, hogy a külföldi vakcinák esetében a csökkenés 3-5-szörös.

"Tehát optimisták vagyunk a hatékonyságot illetően. Van egy csökkenés, de ez a csökkenés jelentéktelen" - tette hozzá a központ helyettes vezetője. Logunov szerint a gyógyszer hatékonysága az indiai törzsre még így is körülbelül 90 százalékos.

"A fejlesztők szándékosan nem becsülik alá a számokat, azokat az elektronikus rendszereket, az EMIAS-t és az EGISZ-t nézzük, amelyek integráltan gyűjtik az információkat. Ezen információk szerint még az indiai törzs esetében is a Szputnyik vakcina hatékonysága  90 százalék körüli. [...] Most értékeljük a hatékonyságot különböző paraméterek szerint" - mondta Logunov

Ugyanakkor Logunov úgy véli, hogy Oroszországban a beoltott emberek kis rétege miatt ideális feltételek alakulnak ki a fertőzés kialakulásához.

Ön és én egy kis immunizált réteget teszünk ki az emberek hatalmas százaléka mellett, akik nincsenek beoltva. Hatalmas pufferzónánk van a vírusfejlődés számára, ahol olyan változatok szelektálódhatnak, amelyek átterjednek azokra a kevesekre, akiket beoltottak, és ideális feltételeket teremtenek a vírusfejlődéshez

- jegyezte meg a helyettes vezető.

Korábbi kutatási adatok szerint a Pfizer-vakcina második adagja után két héttel 88 százalékos, az AstraZeneca második dózisa után két héttel 60 százalékos védelem alakult ki az indiai mutánssal szemben. Utóbbi esetében később még erősebb hatékonyságot feltételeznek: brit mérések alapján a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) 92 százalékos hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések elkerülését tekintve.

A Szputnyik gyártója nem küldte meg az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) június 10-ig, azaz a határidőig a bekért anyagokat, ezért tovább csúszhat a Szputnyik V uniós engedélyezése. A klinikai tesztek adatainak közlését mulasztották el, így vélhetően csak szeptember közepén kerülhet jóváhagyó pecsét a vakcina iktatólapjára az Európai Unióban. Magyarország két millió adagot rendelt a vakcinából, ami 1 millió ember beoltására alkalmas, ebből körülbelül 900 ezer ember részesült is az ECDC adatai szerint.