Vicente de la O Levy energiaügyi miniszter az állami televízióban szombaton azt mondta:

„Tegnap 23 óra óta szinte az egész országot érintette az áramkimaradás. A kora reggeli órák óta vannak sötétben lévő területek”.

Március eleje óta Kubának újabb áramkimaradásokkal kell szembesülnie, mivel karbantartási munkálatokat végeznek a sziget legnagyobb hőerőművében, az Antonio Guiteras hőerőműben, amely Matanzas tartományban, Havannától mintegy száz kilométerre keletre található.

A hétvégén a problémát súlyosbította az egész országot érintő üzemanyaghiány. Az üzemanyagra a többi működő hőerőmű működtetéséhez van szükség.

A miniszter vasárnapra ígérte az áramszolgáltatás fokozatos visszatérését, és a hatóságok szerint az Antonio Guiteras erőmű március 18-ra ismét teljes kapacitással fog működni.

A politikus szerint azonban a helyzet továbbra is feszült marad, mivel Kuba pénzügyi nehézségei miatt akadozik a kőolajbeszerzés.

A 2,2 millió lakosú Havanna megmenekült a sziget többi részét sújtó áramkimaradások egy részétől, de csütörtök óta minden nap akár öt órán keresztül is szünetel az áramszolgáltatás.

Ezzel egyidőben más tartományok kubai lakosai napi 10 óránál is hosszabb áramkimaradásokra panaszkodnak, ami néha arra sem hagy elég időt, hogy elektromos tűzhelyen főzzék meg az ételt.

Két éve, 2022-ben Kubában példátlanul nagymértékben visszaesett az áramtermelés. Kuba áramtermelő rendszere nyolc régi hőerőműből, valamint generátorokból és nyolc Törökországtól bérelt generátorhajóból áll, amelyeket szintén sújt az üzemanyaghiány.

Ötszáz százalékkal emelkedik a benzin ára az egyik országban

A pénzügyminiszter szerint így biztonságosabbá válik az üzemanyagellátás. Sőt, lesz olyan kút, ahol csak dollárért lehet benzint venni.