A spanyol DGT közlekedési hatóság igyekszik csökkenteni a volánnál ülő, figyelemelterelés miatt bekövetkező halálos közlekedési balesetek számát, amelyek az országban az esetek 31 százalékában a közúti halálesetek okai.

Ha valaki kézben tartott mobillal telefonál, akkor hat büntetőpontot kap, ami duplája a korábbiak. A pénzbüntetés 200 euró (75 ezer forint).

A headsetek, vagy a motorosok sisakjába épített kommunikációs eszközök legálisak, de azt, ha egy motoros a sisakjába szorítja a mobilját és úgy beszél, 3 ponttal büntetik - írja a The Local.

Szemetelés

Az úttestre dobált tárgyakért, például cigarettacsikkekért a korábbi 4 pont helyett 6 pont és 200-500 eurós bírság jár.

Biztonsági öv használatának elmulasztása

A biztonsági öv használatának elmulasztása vagy helytelen használata 200 eurós bírsággal és 4 pont elvesztésével büntetendő, ez eggyel több, mint korábban.

A spanyolországi közlekedési balesetekben minden negyedik halálos áldozat nem volt bekötve.

Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok előzése

Kötelező lesz sávot váltani, ha a kerékpárosokat vagy a mopedet előznek olyan utakon, ahol mindkét irányban egynél több sáv van.

A kerékpárosok veszélyeztetése vagy akadályozása előzés közben vagy a kötelezően előírt 1,5 méteres minimális távolság be nem tartása mostantól négy helyett hat pontot ér és 200 eurós bírságot.

Megállás buszsávban

A buszsávban vagy kerékpárúton való megállás vagy parkolás szintén súlyos szabálysértésnek minősül, és ugyanolyan büntetést vonhat maga után, mint a kerékpárosok nem megfelelő előzése.

Előzés mellékutakon

Az úgynevezett másodrendű utakon (carreteras convencionales) előzés közben maximum 20 km/h lehet a ebességkülönbség az előzött jármű sebességéhez képest. Aki ezt túllépi, olyan bírságot kap mintha gyorsan hajtott volna.

Kiskorúak nem vezethetnek ittasan

A szabály elsőre furcsán hangzik, de Spanyolországban 0,25 mg véralkoholszintig lehet vezetni és ebbe a 18 év alattiak is beletartoztak, akik robogót, mopedet vezethettek. Mostantól ők nem vezethetnek ittasan.

Nincs e-roller a járdán

Az elektromos robogók, segwayek és hasonló eszközök most először kaptak külön kategóriát a spanyol közlekedési törvényekben, amelyek a kerékpárokra is vonatkoznak. A 2022. március 21-én hatályba lépő új szabályok két fontos változást tartalmaznak

A közlekedők számára mostantól kötelező a sisak viselése, és kifejezetten tilos járdán, autópályán vagy autóúton közlekedni. E szabálysértések bármelyike 200 eurós bírsággal büntetendő.

Nyártól lép majd hatályba az a törvény, amely szerint az e-rollereken kell, hogy legyen alkoholszonda.

Az elveszett pontok visszaszerzése

A spanyolok 12 büntetőpont után vesztik el jogosítványukat, azonban ha valaki két évig nem követ el semmilyen szabálysértést, akkor a pontok nullázódnak.

Mostantól két pontot vissza lehet szerezni egy vezetésbiztonsági tanfolyam elvégzésével is.