Malajzia lépését, hogy a tervek szerint leállítja pálmaolaj exportját, egy december végén elfogadott új uniós szabályozás váltotta ki, amelynek célja – elvileg – a dél-ázsiai esőerdők védelme. A világ egyik legnagyobb termelője az ellenállást nemzetközi szintre emelné és bevonná a Pálmaolajtermelő Országok Tanácsának (CPOPC) tagjait is – írja a Reuters

A két legnagyobb előállító, Malajzia és Indonézia már egyeztetésbe is kezdtek – tudatta Fadillah Yusof malajziai miniszterelnök-helyettes, aki egyben az ültetvényekért és árutermelésért is felelős.

Az uniós szabály megtiltja a pálmaolaj és más, az erdőirtással összefüggésbe hozható áruk értékesítését, hacsak az importőrök nem tudják bizonyítani, hogy az adott áru előállítása során nem károsították az erdőket.

Az elfogadott jogszabály felháborodást váltott ki Indonéziában és Malajziában. Ellenben azért is ellentmondásos, mert ahogy a cikk is megjegyzi: az Európai Unió a pálmaolaj egyik legnagyobb importőre.

A Malajziai Pálmaolaj Tanács adatai szerint az EU a világ harmadik legnagyobb pálmaolaj-importőre, a Malajziából származó pálmaolajexport 9,4 százalékát teszi ki az importált mennyiség.

"Ha szakértőket kell bevonnunk a tengerentúlról, hogy ellensúlyozzuk az EU bármilyen lépését, akkor meg kell tennünk" – mondta a maláj politikus egy interjúban, majd hozzátette:

Vagy az is lehet, hogy leállítjuk az Európába irányuló exportot, és csak más országokra koncentrálunk

Környezetvédő aktivisták a pálmaolajipart hibáztatják a délkelet-ázsiai esőerdők féktelen kiirtásáért, annak ellenére, hogy az elmúlt években Indonézia és Malajzia minden ültetvénye esetén kötelező fenntarthatósági tanúsítási szabványt alkotott. 

Fadillah, arra sürgette a Pálmaolajtermelő Országok Tanácsának (CPOPC) tagjait, hogy működjenek együtt az új törvénnyel szemben, és küzdjenek az EU és az Egyesült Államok által a pálmaolaj fenntarthatóságával kapcsolatos "alaptalan állítások" ellen. 

Eközben az EU malajziai nagykövete is reagált Fadillah felvetéseire, miszerint az Unió nem tiltja meg a pálmaolaj behozatalát az országból, és tagadta, hogy az "erdőirtási törvény" akadályokat állítana a malajziai export elé. 

A törvény minden országban – beleértve az EU-tagállamokat is – termelt árura egyaránt vonatkozik, és célja annak biztosítása, hogy az árutermelés ne vezessen további erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz

– mondta Michalis Rokas, az EU malajziai nagykövete.

Rokas hozzátette, alig várja, hogy találkozzon Fadillah-val, hogy enyhítse Malajzia aggodalmait.

A pálmaolaj iránti uniós kereslet várhatóan jelentősen csökkenni fog a következő 10 évben – jegyzi meg a Reuters. 2018-ban az EU megújuló energiáról szóló irányelve már megkövetelte , hogy 2030-ig fokozatosan ki kell vezetni a pálmaolaj-alapú üzemanyagokat, mivel az Unió szerint ezek összefüggést mutatnak az erdőirtással.

Az uniós szabály elvileg az esőerők védelmét hivatott szolgáni
Az uniós szabály elvileg az esőerők védelmét hivatott szolgláni
Kép: AFP

A pálmaolaj emellett széles körben használt alapanyag mind az élelmiszeriparban, mind pedig a kozmetikai iparban. Friss pékáruk, snack-ek, édességek, csokoládék, tusfürdők, krémek mind tartalmazhatják. Olcsóbb helyettesítője ugyanis egyes olajoknak, de kiválhatja a tejzsírt is, ami a mostani élelmiszeripari költségeket tekintve egyáltalán nem mellékes. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint 2021-ben 70 millió tonna pálmaolajat termeltek világviszonylatban, ezt követi szójaolaj (60 millió tonna), majd a repceolaj közel (30 millió tonna) és a napraforgó olaj (kicsit több 20 millió tonna).