A március 10-ig tartó héten összesen 34 tartályhajó rakodott be 25,9 millió hordó orosz nyersolajat – derül ki a hajózási adatokból és a kikötői ügynökök jelentéseiből. Ez mintegy 4,1 millió hordóval haladta meg az előző hetit, és az idei év eddigi legmagasabb értéke.

A Vlagyivosztoktól 85 kilométerre délkeletre fekvő, Kozmino kikötőből érkező szállítmányok fellendülése a 2024-es év eddigi legmagasabb szintjére emelte az orosz nyersolaj kiviteleket. A csendes-óceáni rakományok növekedése a március 10-ig tartó héten napi 3,7 millió hordóra növelte a teljes áruforgalmat, miután az előző héten egy vihar akadályozta a rakodási műveleteket.

A nyersolajszállítások bruttó értéke október óta a legmagasabbra ugrott, 1,86 milliárd dollárra emelkedett a hétnapos időszakban, annak ellenére, hogy a nemzetközi szankciórendszer célja, hogy visszaszorítsa Vlagyimir Putyin elnök képességét az ukrajnai háború finanszírozására, amely immár harmadik éve tart – állapította meg elemzésében a Bloomberg.

Kozmino és De-Kastri

A múlt héten tizenegy tartályhajót rakodtak meg a csendes-óceáni Kozmino kikötőjében. Ez csak eggyel kevesebb, mint a február 4-ig tartó héten mért rekordszám, és ötödével több, mint az előző heti viharos műveletek során, amikor a szél elérte az óránkénti 65 kilométeres sebességet.

Ettől függetlenül a több mint 1100 kilométerrel északabbra fekvő orosz De-Kastri kikötőjéből származó nyersolaj kivitele a közel normális szintre tért vissza, mivel a tartályhajók közvetlenül a kínai finomítóknak szállítják a szállítmányt átrakodás nélkül.

Az orosz nyersolajexport bruttó értéke az előző heti felülvizsgált 1,53 milliárd dollárról emelkedett 1,86 milliárd dollárra. A négyhetes átlagbevétel is nőtt, mintegy 50 millió dollárral, 1,66 milliárd dollárra hetente. A heti szállítás mintegy 120 ezer hordóval haladta meg a májusi és júniusi átlagot, illetve mintegy 420 ezer hordóval Oroszország első negyedéves célját. A négyhetes átlag körülbelül 80 ezer hordóval volt a cél felett – állapította meg a Bloomberg.

Törökország az egyetlen rövidtávú piac

A gazdasági portál szerint az oroszok naponta mintegy 1,37 millió hordó nyersolajat töltöttek fel Kínába tartó tartályhajókra a március 10-ét megelőző hét napban. Ezt további napi 800 ezer hordónyi nyersolaj egészíti ki, amelyet Oroszországból csővezetéken szállítanak közvetlenül vagy Kazahsztánon keresztül Kínába.

Az indiai célállomásokat jelző hajókon átlagosan napi 1,08 millió hordó orosz nyersolaj áramlott.

Az egyiptomi Port Said vagy Szuez kikötőjét jelző hajókon napi mintegy 320 ezer hordónak megfelelő mennyiség volt, vagy várhatóan a dél-koreai Yeosu kikötőnél fogják egyik hajóról a másikra átrakni. Ezek az utak jellemzően indiai vagy kínai kikötőkben végződnek.

Oroszország tengeri nyersolajexportja az európai országokba megszűnt. Mivel a tavalyi év végén leállították a Bulgáriába irányuló szállításokat, Törökország az egyetlen rövidtávú piac az orosz nyugati kikötőkből érkező szállítmányok számára.

hangsúlyozta írásában a Bloomberg.

A Törökországba irányuló export a március 10-ig tartó négy hétben stabilan napi 417 ezer hordó körül maradt. Ez a december 5-én véget ért hét óta a legmagasabb érték, és a február 25-ig tartó időszakban mért napi 390 ezer hordóról emelkedett.

Kigyulladt a Lukoil orosz olajfinomítója egy dróntámadás után

Nyizsnyij Novgorod régióban egy finomító egyik egysége kapott lángra egy éjszakai dróntámadás után további gondokat okozva Oroszországnak az előállításban.