Nemrég pozitív fordulatot láthattunk a tőzsdéken: rekordokat döntöttek a vezetői amerikai részvények. Azonban sokak szerint trendfordító lehet – a mesterséges intelligenciával kapcsolatos befektetői őrület szempontjából kulcsfontosságú – Nvidia héten közzétett gyorsjelentése.

Az Nvidia tudott a legtöbbet profitálni az AI iránti érdeklődésből és ennek révén a Microsoft és az Apple után a világ harmadik legnagyobb vállatává vált.

Egy év alatt  több mint kétszeresére emelkedett és 2024-re 92 százalékos éves növekedést produkált a cég részvényeinek az árfolyama. 

A vállalat május 22-én, az amerikai piac zárása után teszi közé a negyedéves eredményeit  – írja az Euronews.

Virágzó adatközpont

Az Nvidia két fő szegmense az adatközpont és a videojáték-piac. A világjárvány idején elsősorban az utóbbi iránti kereslet garantálta a cég növekedését.

Azonban a 2023-as üzleti év második negyedéve óta az adatközponti részleg alá tartozó, fejlett grafikus feldolgozó egységei (GPU-k) iránti megnövekedett kereslet folytán gyorsult fel az AI-chipgyártó bevételeinek a föllendülése.

A márciusban bejelentett új GPU, a Blackwell Platform a cég reményei szerint tovább fokozza az Nvidia prosperálását. 

Az elemzők arra számítanak, hogy az idei áprilisi negyedévre éves szinten 495 százalékkal, 21,2 milliárd dollárra emelkedik az adatközpontok bevétele.

Növekvő bevételek

A tavalyi utolsó negyedévben az Nvidia nem GAAP szerinti bruttó árrése 77 százalékos szintre emelkedett. A vállalat arra számít, hogy a bruttó árrés következő eredménybeszámolóban is hasonló színvonalon marad.

Az elemzői előrejelzések szerint 24,65 milliárd dolláros összbevétel mellett 5,17 dolláros részvényenkénti nyereséget jelenthet az Nvidia, ami 343 és 630 százalékos növekedést mutat az előző negyedévi eredményhez képest. 

Kínai export

Az USA 2023. október elején megtiltotta az Nvidia legnépszerűbb AI-chipjeinek Kínába történő exportját, idén márciusban pedig tovább szigorította az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma az AI-chipek exportjára vonatkozó szabályozást.

Jensen Huang vezérigazgató megemlítette, hogy az adatközpontok értékesítéseit ugyan befolyásolják a Biden-adminisztráció által bevezetett korlátozások, azonban a kínai kereslet visszaesése nem feltétlenül jelent gondot a vállalat növekedése szempontjából.

A kormányzati előírásoknak megfelelően Nvidida újratervezi a kínai vásárlóknak szánt chipeket.

Szabadulna a Microsoft Kínától, de a mérnökeit nem ereszti

A Microsoft több mint 100 kínai alkalmazottját arra kérte, hogy fontolják meg a más országba költözést.
Ha érdeklik a részletek