A világ népessége még mindig gyorsan, bár lassuló ütemben növekszik. A 8 milliárdos szintet a becslések szerint épp átléptük, de már egy százalék alá került az éves növekedési ütem. Mindez úgy adódik, hogy sok afrikai és néhány ázsiai országban még a 3 százalékot is meghaladja az éves növekedés, míg a legtöbb országban ez egy százalék alatti, esetleg stagnál, vagy épp csökkennépesség.

A világ legnépesebb országa régóta Kína 1,45 milliárd fő körüli lakossággal, de a növekedés üteme csökken, így az 1,41 milliárdos India rövidesen megelőzi. A harmadik helyen az ENSZ adatai szerint az USA áll 333 millió lakossal, a negyedik Indonézia 280 millió fővel, a sokáig az ötödik helyen álló, 210 milliós Brazíliát a közelmúltban megelőzte Pakisztán és Nigéria, így a hetedik helyre szorult.

A 100 és 200 millió közti lakosságú csoportban hét ország tartozik: Banglades 168, Oroszország 145, Mexikó 132, Japán 125, Etiópia 120, a Fülöp-szigetek 115, és végül Egyiptom 107 millió fővel. Az utóbbi három ország az elmúlt 10 évben lépte át a 100 milliós határt, és most megjelent két újabb jelentkező.

Az egyik a 99 millió lakosú Vietnám, ahol ugyan már véget ért a népességnövekedés gyors szakasza, és az éves ütem épp egy százalék alá esett, de ez még elég ahhoz, hogy a bűvös számot átlépje az ország. A másik a hivatalos nevén Kongói Demokratikus Köztársaság, melynek lakosságát 96 milliósra becsülik, az éves növekedés üteme viszont 3 százalék fölötti, így nagyjából egy év múlva elérik a 100 milliós határt, majd jó eséllyel a későbbiekben meg is előzik Egyiptomot és a Fülöp-szigeteket, ahol már lassabb a növekedési ütem.

Ezt követően egy jó darabig nem várható új csatlakozó a 100 millió fölöttiek klubjához: a jelenleg 86 milliós Irán és 85 Törökország népessége 1,3 illetve 1,1 százalékkal növekszik évente, de az ütem lassul. A 84 milliós Németország népessége bevándorlás nélkül stagnálna, 16 millió bevándorlót pedig nehéz rövidtávon elképzelni. Amit az ENSZ becslése valószínűnek tekint, az a jelenleg 65 milliós Tanzánia bekerülése a 100 millió felettiek közé előbb-utóbb, mivel jelenleg 3 százalék feletti a növekedési ütem, és még nem mutatja érdemben a csökkenés jeleit.