Korunk egyik legfontosabb nyersanyaga a lítium lett, mivel a leghatékonyabb, nagy kapacitású akkumulátorok ennek felhasználásával készülnek. Van azonban még jó pár, kevésbé ismert anyag, amire ugyancsak szüksége van az iparnak napjaink legfontosabb termékeihez. Ilyenek a ritkaföldfémek, melyekből összesen 17 féle van, és szükség van rájuk telefonjaink képernyőjéhez, a szélturbinákhoz, és az elektromos motorokhoz is, de még számos más területen is szükség van rájuk.

A 17 ritkafém egyszerű kémiai elem, megtalálhatók a periódusos rendszerben, ám neveik meglehetősen ismeretlenek. Egyikük a szkandium, melynek 21-es a rendszáma, a kalcium után következik a táblázatban, a következő a 39-es rendszámú ittrium, majd jönnek az 57-71. rendszámú elemek, az úgynevezett lantanidák, melyek közül az első az 57-es rendszámú lantán.

A ritkaföldfémek oxidjainak ismert előfordulása tekintetében Kína áll az első helyen, 44 millió tonnával. Vietnám fele ekkora mennyiséggel, 22 millió tonnával rendelkezik az Egyesült Államok földtani intézetének felmérése szerint, és alig lemaradva, 21 millió tonnával jön Brazília és Oroszország. Svédország nemrég fedezett fel nagyjából egymillió tonnás készletet, ami igencsak jól jöhet Európában, hisz jelenleg a kontinensen nem folyik bányászat, az import 98 százaléka pedig Kínából érkezik.

Infographic: China Dominates the Rare Earth Market | Statista
 (Az infografika forrása: Statista)

A teljes bányászott mennyiség 61 százalékát 2021-ben Kína adta, ugyanakkor 15,5 százalékkal második helyre került az USA, amely így kisebb ismert tartalékokkal rendelkezik ugyan, de intenzívebb a bányászat. A kitermelés 9,4 százalékát Mianmar, az egykori Burma adja, 8 százalékát Ausztrália, a többi országra jut a maradék 6,1 százalék, így a kitermelés meglehetősen koncentráltnak mondható. Ráadásul már ez valamiféle javulás eredménye, hisz 5 évvel korábban Kína még 83 százalékos arányt mondhatott magáénak.