Kormányprogramjának ismertetésekor Ana Brnabic kiemelte, hogy az energiabiztonság szavatolása lesz az új szerb kormány legfőbb feladata. Szerbia folytatja európai integrációját, mert csak az Európai Unió biztosíthat stabilitást az országnak és az egész térségnek. Felvetette ugyanakkor, hogy Szerbia európai jövője jelenleg két dologtól függ:

  1. csatlakozik-e az Oroszország elleni uniós szankciókhoz,
  2. és elismeri-e Koszovó függetlenségét.

Az új kormánynak 28 minisztériuma van, néggyel több, mint az előzőnek, több korábbi összevont tárcát ismét szétválasztottak, valamint létrehozták az állami beruházások minisztériumát. A kabinetnek így a miniszterelnök mellett 25 tárcavezetője, illetve három tárca nélküli minisztere van - írja az MTI.

A Vajdasági Magyar Szövetség sem miniszteri, sem kormányalelnöki pozíciót nem kért a koalíciós tárgyalásokon, államtitkári szinten vesznek részt a Brnabic-kabinet munkájában. Államtitkáraik lesznek az oktatási, az építésügyi, a mezőgazdasági, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a pénzügyi, az igazságügyi, valamint a beruházási minisztériumban.

Szerbiában áprilisban tartottak előrehozott parlamenti választást, a voksolás többszöri megismétlése, illetve az elhúzódó koalíciós tárgyalások miatt azonban csak majdnem hét hónappal később tudott megalakulni a kormány.

Aleksandar Vucic államfő bejelentése szerint 2024 tavaszán ismét előrehozott választást tartanak, ennek a mostani kormánynak csak a gazdasági és az energiaválságot kell kezelnie.