Az ukrán NJSC Naftogaz megkezdte a földgázimportot. Februárban 300 millió köbméterről beszélünk - közölte German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter az Ukrinform szerint.

A miniszter szerint a gázimport Magyarországról, Szlovákiából és Lengyelországból érkezik a kereskedőktől. Galuscsenko hozzátette, hogy magánvállalatok is importálnak gázt.

"Az ár most 900-1000 dollár között mozog ezer köbméterenként" - jegyezte meg a miniszter.

Galuscsenko azt is elmondta, hogy Ukrajna februárban mintegy 130 millió köbméter gáz behozatalára számít Magyarországról. Az országból származó gázimport teljes nem megszakítható kapacitása napi 8 millió köbméter.

Az LLC Gas TSO of Ukraine és a szlovákiai Eustream a.s. üzemeltető megállapodott abban, hogy napi 15 millió köbméterrel növelik az Ukrajnába irányuló gázimport  kapacitását.

Ukrajna február 1-jén kezdte meg először a fizikai gázimportot Magyarországról. Korábban az Ukrán Gáz TSO és a magyarországi FGSZ üzemeltető megállapodott a Magyarországról Ukrajnába irányuló földgázszállításra vonatkozó szilárd kapacitás 2022. szeptember 30-ig történő meghosszabbításáról.

Ez fordulat az elmúlt évtizedekhez képest: Magyarország fő gázbeszállítási útvonala Ukrajnán keresztül haladt. Viszont azután, hogy 2014-ben elüldözték az oroszbarát Viktor Janukovics elnököt és rezsimjét, Moszkva folyamatosan megkezdte Ukrajna kiszorítását a gáztranzitból. Ehhez két elkerülő útvonalat használnak: Németország felé az Északi Áramlat 2. nevű gázvezetéket, valamint a Balkánon áthaladó Török Áramlat leágazást használják, amely a szerb-magyar határkeresztezőn keresztül lép hazánkba.

A Gazprommal Magyarország hosszútávú ellátási szerződést kötött 5 milliárd köbméterre. Valamint a héten Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szállítási szerződés kibővítéséről. Bár erről még nem egyeztek meg, de az ukrajnai trasznport indokolhatja, hogy miért van szükség új kapacitásra, miközben a magyar ellátás túlbiztosított a Krk-szigeti lng-vel, valamint az Ausztria felől érkező irányokból érkező plusz szállítmányokkal. Ráadásul az Orbán-kormány folyamatosan egyeztet Azerbajdzsánnal is a földgázimportról.