Beperelte a Coinbase-t az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet. A hatóság azt állítja, hogy a cég törvényt sértett azzal, hogy nem regisztrálta magát brókerként.

Egy nappal korábban a Biance-t, a világ legnagyobb kriptopénz-kereskedelmi tőzsdéjét vádolták meg azzal, hogy nem az előírásoknak megfelelően kezelte az ügyfelek pénzét, ráadásul működéséről és a befektetések kezeléséről is hazudott az amerikai hatóságoknak – írja a The New York Times.

A felügyelet célja, hogy a digitális pénzügyi vállalatokat a pénzügyi szektor hagyományos cégeihez hasonlóan kezeljék és kiszorítsák azokat a vállalatokat, amelyek veszélyesek lehetnek a gyanútlan befektetőkre.

A hatóság közleményében részletezte, hogy a Coinbase vezetői tudták milyen szabályok vonatkoznak rájuk a digitális pénzeszközök forgalmazása miatt, azonban azokat szándékosan nem tartották be.

A Coinbase a befektetők érdekei és az értékpapírpiacokat szabályozó, a befektetők és az amerikai tőkepiacok védelmére létrehozott törvényi és szabályozási keretek betartása fölé helyezte a nyereségének növeléséhez fűződő céljait.

–  írják a bejelentésben.

A vállalat egyébként 2021 áprilisában lépett a tőzsdére, tavaly forintra átszámítva közel 290 ezer milliárdos kereskedést bonyolítottak le körülbelül 9 millió aktív felhasználóval.

A hatóság szerint a Coinbase milliárdokat keresett a kriptoeszközök értékesítésével, ugyanakkor megfosztotta a befektetőket a védelemhez való joguktól.

A manhattani szövetségi bíróságon benyújtott panasz azt állítja, hogy a vállalat be nem jegyzett tőzsdeként működött annak ellenére, hogy a nyilvánosságra hozatalkor a befektetőkkel közölték, hogy a szabályozó hatóságok a platformon forgalmazott termékeket értékpapírnak tekinthetik.

A Coinbase azzal védekezik, hogy üzleti modellje hallgatólagos jóváhagyást kapott az amerikai hatóságtól, amikor azok jóváhagyták a tőzsdei bevezetést. A vállalat nem ért egyet a bejelentéssel és azzal az állásponttal, hogy „a platformon kínált digitális eszközöknek bejegyzett értékpapíroknak kell lenni”, azonban hajlandóak együttműködni a hatóságokkal.

Az intézkedés az amerikai hatóságok azon állításán alapszik, mely szerint „a legtöbb kriptotermék nem különbözik a részvényektől, kötvényektől és más értékpapíroktól”. Ez pedig azt jelenti, hogy a tőzsdeként működő és a kriptotermékek kereskedelméhez platformot biztosító cégeket ugyanúgy be kell jegyezni, mint bármely tőzsdét vagy brókercéget, amely részvény- vagy kötvénykereskedelmet végez vagy közvetít.

Mindent tagadott a közokirat-hamisítással vádolt dél-koreai kriptokirály és társa

Mindkét férfi 400 ezer eurós (több mint 148 millió forint) óvadékot ajánlott fel annak érdekében, hogy szabadlábon védekezhessen, a bíróság azonban még nem döntött, hogy jóváhagyja-e a kérést.