A világ legnagyobb kriptopénze kedden kora reggel 45.913,30 dolláros napon belüli csúcsot ért el a Coin Metrics szerint. Ez volt a legmagasabb szintje 2022. áprilisa óta, és azóta először kereskedett a 45 000 dolláros szint felett. Legutóbb 4 százalékkal volt magasabb, és 45.599,33 dolláron kereskedtek vele – írja a CNBC.

Az erősödés a kereskedők körében növekvő izgalom közepette történt, hogy az Egyesült Államok jóváhagyhatja az első bitcoin tőzsdén kereskedett alapot (ETF). Ez lehetővé tenné a befektetők számára, hogy a bitcoin árfolyamát követő terméket vásároljanak anélkül, hogy közvetlenül birtokolniuk kellene a kriptopénzt, ami valószínűleg vonzó lenne a nagyobb intézményi befektetők számára is.

Pénteken a BlackRock és más potenciális kibocsátók frissítették a javasolt bitcoin ETF-jeik regisztrációs űrlapjait, beleértve az engedélyezett résztvevők nevét. A befektetők ezt az extra részletességet annak bizonyítékaként értelmezik, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) hamarosan döntést hoz. Sok iparági szakértő arra számít, hogy az alapokat januárban hagyják jóvá.

A bitcoin a tavalyi rekord árfolyamemelkedése során a digitális érme ára 157 százalékkal emelkedett, és sokan arra számítanak, hogy a látványos emelkedés idén is folytatódik.

2024-ben a bitcoin is átesik a felezésen, egy olyan technikai eseményen, amelynek során a kriptopénz bányászainak felajánlott jutalmakat a felére csökkentik. Ez csökkenti a bitcoin kínálatát a piacra. A korábbi felezési eseményeket gyakran meredek árfolyam-emelkedések előzték meg.

Más kriptovaluták is emelkedtek az éjszaka folyamán keddre virradóra. Az ethereum kriptovalutával 2.400 dollár körül kereskedtek, ami körülbelül 4 százalékos emelkedést jelent, míg a Solana 7 százalékkal 116 dollár körüli szintre emelkedett. Délután – vélhetőleg az amerikai tőzsdei hírek hatására – a kriptovaluták némi korrekciót szenvedtek el, ám a bitcoinnal továbbra is 45.000 dollár felett kereskednek.