kakaó ára 70 százalékkal emelkedett 2023-ban. Jegyzése a londoni tőzsdén az év végére tonnánként 3 506 angol fontra (közel 1 millió 550 ezer forintra) emelkedett. Az áremelkedés jövőre valószínűleg még jobban sújtja majd a vásárlókat, mivel a csokoládégyártók kifogynak az olcsóbban vásárolt készleteikből, és a rali nagy részét kezdik áthárítani a fogyasztók felé – számolt be róla a Bloomberg, megemlítve, hogy az év elején a kíméletlen esőzések nyomán számos ültetvényen elrohadtak a kakaó hüvelyek, így visszaesett a termelés Nyugat-Afrikában.

A kakaó kínálati koncentrációja amúgy is kevés mozgásteret hagy az alternatív termelőknek a hiány pótlására. A termelés mintegy 60 százaléka mindössze két országból - Elefántcsontpartról és Ghánából - származik. Más országok, mint Brazília és Ecuador, bővíteni kívánják a kakaó termesztését, bár több évbe is beletelhet, amíg az új fák termést hoznak.

A Bloomberg írása szerint rövid távon az alacsonyabb kereslet segíthet az árak lehűlésében. A Rabobank előrejelzése szerint a londoni határidős jegyzések a jövő év második feléig tonnánként 3 ezer angol font (1 millió 330 ezer font) felett maradnak, ami történelmi csúcsnak számít. Az Európai Unióban a vásárlók is készülnek az új erdőirtási szabályozásokra, amelyek az egész ellátási láncban tovább fogják növelni a költségeket.

 

 

 

Na még csak ez hiányzott, uniós szabály miatt durván drágul a kakaó és a kávé is

Sok még a bizonytalanság a júniusban érvénybe lépett uniós szabályozással kapcsolatban, amely alapján tilos részben vagy egészben erdőirtásra visszavezethető termékekkel kereskedni az Európai Unió területén. 2024 végéig egy átmeneti időszak van érvényben, két szervezet is arra mutatott azonban rá, hogy a hatalmas elraktározott kávé- és kakaómennyiség miatt nagy lehet még a kavarodás. A szakértő szerint egyelőre sok a homályos pont, az viszont szinte biztosra vehető, hogy a fogyasztóknak meg kell majd fizetni az uniós zöldítés árát. Bővebben --->