Japán egy új modellel bővítette az automaták nagy és eklektikus tárházát, amely friss medvehúst árul, és nem várt üzleti sikert aratott. A hús, amelyet 250 grammonként 2200 jenért (5700 forint) árulnak, népszerűnek bizonyult a közeli Semboku város vasútállomásán leszálló utasok körében, de az üzemeltető a mintegy 400 kilométerre lévő Tokióból is kapott postai rendelésen keresztül történő kiszállításra vonatkozó kéréseket.

Az automata, amely regionális specialitásként hirdeti tartalmát, helyben elejtett vadmedvével van feltöltve, a sovány és zsíros hús keverékét árulja – írta a The Guardian. A hús olyan medvékből származott, amelyeket egy helyi vadászklub tagjai ejtettek el a hegyekben, és akiknek az éves vadászati szezonban erre hivatalos engedélyük van a meghatározott mennyiségig.

Az automata novemberben jelent meg, miután a Soba Goro, egy helyi étterem meglátta a lehetőséget, hogy az uráli konyhát turisztikai látványosságként használja fel. A medvehúsfogyasztás Japán északi részén a legmagasabb, ahol konzervekben, sőt instant curryként is árulják.

A medvehús enyhén vadízű, egyesek a szarvashoz hasonlítják, és gyakran pörköltként is tálalják.

„A medvehús íze tiszta, és nem keményedik meg” – mondta a Soba Goro szóvivője a Mainichi-nak. Japán mindenütt jelenlévő automatái számtalan élelmiszert árulnak, az olyan alapvető élelmiszerektől kezdve, mint a hideg és meleg italok, az ehető rovarok és a hamburgerek.

Japán a makkhiány és az automaták országa

A Japán Automatagyártók Szövetsége szerint az automaták száma 2000-ben érte el az 5,6 millió darabot, így minden 23 emberre jut egy darab. Ez 2020-ra alig több mint 4 millióra csökkent, de még mindig Japánban van a világon a legtöbb egy főre jutó automata.

Az ország legnagyobb bálnavadászati vállalata, a Kyodo Senpaku nemrégiben kezdte el árulni a bálnahúst az automatákból, hogy ezzel is növelje a fogyasztást. A cég azt tervezi, hogy a következő öt évben országszerte száz helyre telepíti majd ezeket.

Az emberi kapcsolat a medvékkel Japánban nem korlátozódik a vacsoraasztalra.

A medvékkel való találkozások száma az elmúlt években emelkedett, a 2009-ben becsült 4800-ról 2020-ra több mint 20 ezerre, amikor két ember meghalt és 158 megsérült – közölte a japán környezetvédelmi minisztérium.

A szakértők szerint a természetes élőhelyükön a makkhiány miatt az állatok nagyobb valószínűséggel kerülnek kapcsolatba az emberekkel, amikor élelem után kutatnak. A 2020-as találkozások mintegy 40 százaléka lakó- és városi területeken, illetve mezőgazdasági területeken történt.