A két kontinens már több mint öt éve próbál szabadkereskedelmi megállapodást kötni, melynek egyik fő vitás pontja a mezőgazdaság volt. Murray Watt mezőgazdasági miniszter szerint „jó ideig” eltarthat még, amíg tárgyalni tudnak a megállapodásról. Az albán kormány szerint a jelenlegi parlamenti ciklusban már nem valószínű, hogy ez sikerül.

Don Farrell ausztrál kereskedelmi miniszter vasárnap az oszakai G7 miniszteri találkozó alkalmával megbeszélést folytatott az EU képviselőivel, majd kijelentette: nem tudnak előrelépést elérni.

Az ausztrál kormány kijelentette: csak akkor hajlandó megállapodni, ha az a nemzeti érdekeket szolgálná. Ennek az egyik legfontosabb követelése az volt, hogy az ausztrál mezőgazdasági exportőröknek nagyobb hozzáférésük legyen az uniós uniós fogyasztóknak való értékesítésben – írja a The Guardian. Azonban Ausztrál és az Európai Unió azzal vádolták egymást, hogy nem hajlandók kompromisszumot kötni.

Murray Watt szerint nem biztosított az Unió elegendő hozzáférést a marha-, juh-, tej- és cukorexportőrök számára. Hozzátette, a 2018 óta tartó tárgyalásokban az EU kezdettől fogva nagyon határozott állást foglalt, és szerinte ha a mezőgazdaságról van szó, akkor a piac „nagyon protekcionista.”

Az uniós végrehajtó testület szóvivője azt nyilatkozta: az Európai Bizottság sajnálja, hogy nem történt előrelépés. Ugyanakkor a japán tárgyalások megelőzően még optimisták voltak annak kapcsán, hogy elérhető közelségben van a megállapodás.

Hozzátette, az ausztrál fél mezőgazdasági követelései nem tükrözték a közelmúltbeli tárgyalásokat.

Mivel az Európai Parlamenti választások 2024 júniusában esedékesek, ezért nem valószínű, hogy rövid távon megállapodás születik.

Ugyanakkor a következő ausztrál választások 2025-re esedékesek. A borúlátó értékelésekre reflektálva Don Farrell azt mondta, reménykedik, hogy egy nap sikerül megegyezni.

 

A Dűne létezik: egy ausztrál városban az emberek tényleg a föld alatt élnek

Lehet, hogy a föld alatt van a klímaváltozás elleni küzdelem kulcsa, legalábbis annak, hogy az emberiség túlélje? Rengeteg kérdés és válasz jelenik meg azzal kapcsolatban, mennyire tudjuk majd átvészelni az egyre nagyobb hőségeket.
Bővebben--->