Semmilyen jogi erővel nem bírna és elítélésre lenne érdemes, ha döntés születne az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók elcsatolásáról - mondta Guterres újságíróknak nyilatkozva. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a folyamat összeegyeztethetetlen a nemzetközi jogi keretekkel. "Nincs keresnivalója a mai világunkban. Elfogadhatatlan" - írta az MTI a Reuters híre alapján.

Még jobban kockára tenné a béke kilátásait, ha Oroszország úgy döntene, hogy belevág ebbe. Mindez csak el fogja húzni a globális gazdaságra, különösen a fejlődő államokra gyakorolt drámai hatásokat, és akadályozni fogja lehetőségeinket, hogy életmentő segélyeket szállíthassunk Ukrajna-szerte és azon túl is - mondta az ENSZ vezető tisztségviselője.

Az orosz erők ismét a dél-ukrajnai Mikolajivot lőtték

Az orosz erők csütörtökön tiltott kazettás lövedékeket lőttek ki a dél-ukrajnai Mikolajivra, aminek következtében robbanás történt egy buszmegálló közelében, hárman meghaltak és 12-en megsebesültek - közölte Olekszandr Szenkevics, a város polgármestere.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy csütörtökre virradó éjjel is orosz csapás érte Mikolajivet, polgári létesítményekben okozva károkat.

Az ukrán északi műveleti parancsnokság a Facebookon arról adott hírt, hogy Oroszország csütörtökön a határa menti ukrán területeket is lőtte, Csernyihiv és Szumi megyékben egy óra alatt 55 robbanást jegyeztek fel. A katonák közül senki sem sebesült meg, áldozatokról a civil lakosság körében nincs információ.

Újabb fogolycsere volt

Az elnöki iroda közlése szerint újabb fogolycserét hajtottak végre, amelynek köszönhetően négy tengerészgyalogos és két civil tért vissza Ukrajnába. Azt nem közölték, hogy cserébe hány embert adtak vissza Oroszországnak. Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője biztosított afelől, hogy a fogolycserék folytatódnak. Csak ebben a hónapban ily módon Ukrajna 235 embert szabadított ki.

Az ukrán légierő déli parancsnoksága közölte, hogy Mikolajiv megye fölött lelőttek két orosz Szu-25-ös harci repülőgépet.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy 11 - javarészt Donyeck megyei - településnél verték vissza az orosz erők támadóműveleteit. A nap folyamán az orosz erők négy rakéta- és négy légicsapást hajtottak végre, valamint több mint 28 támadást rakéta-sorozatvetőkkel. Több mint húsz ukrajnai településre mértek csapást, köztük a donyecki régióban Kramatorszkra, Bahmutra, Dnyipropetrovszk megyében Krivij Rihre, Dnyiprora és Nyikopolra. A vezérkari jelentés szerint több mint tíz civil sebesült meg a zelenodolszki hőerőmű elleni csapás következtében.

Az ukránok az orosz támadások fokozására számítanak

Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán vezérkar műveleti igazgatóságának főnöke sajtótájékoztatóján közölte: a kijevi katonai vezetés arra számít, hogy a Moszkva által Ukrajna megszállt területein megrendezett népszavazásokat és az oroszországi mozgósításokat követően az oroszok még inkább kiélezik a helyzetet a fronton. Ezt szerinte mindenekelőtt az fogja jellemezni, hogy az orosz erők csapásokat mérnek a létfontosságú infrastruktúrákra, és megpróbálják fokozni a harci tevékenységet Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyék teljes területeinek elfoglalása érdekében.

Árulókat fogtak

Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) közösen őrizetbe vette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) három ügynökét a dél-ukrajnai Odesszában. A DBR szerint megállapítást nyert, hogy ez a három személy aktív felforgató tevékenységet folytatott a városban az Ukrajna elleni orosz háború februári kezdete óta. Egyebek mellett augusztusban, az ukrán függetlenség ünnepnapja előtt kihelyeztek egy lakóépületre egy orosz zászlót azzal a felirattal, hogy "Odessza orosz város". Majd ezt lefotózták, átadták az orosz állam képviselőinek és az orosz propagandamédiának, amely ezzel indokolta az Ukrajna elleni agressziót - magyarázta a DBR.

Az SZBU közlése szerint ezt a csoportot egy helyi lakos szervezte, aki 2014 óta nyíltan támogatta Oroszországot, és részt vett a városban zajló oroszbarát politikai eseményekben. "Az árulók információkat gyűjtöttek az Odessza területén található katonai létesítmények elhelyezkedéséről, ukránbarát aktivistákról, és továbbították ezeket az adatokat az agresszornak. Terveket is kidolgoztak egy ügynökhálózat létrehozására az odesszai régió bűnüldöző szerveiben, hogy felforgató tevékenységeket hajtsanak végre az Oroszországi Föderáció javára" - közölte az MTI szerint a biztonsági szolgálat.