Több mint száz brit vállalat ismerte el, hogy megsértette az Oroszország elleni szankciókat Moszkva tavalyi, teljes körű ukrajnai inváziója óta – derül ki a hivatalos adatokból. 

A brit pénzügyminisztériumhoz benyújtott, és a Financial Times által látott információszabadság-kérelem szerint május 17-ig összesen 127 vállalat hozta önként nyilvánosságra a szankciók megsértését a brit kormánynak.

A jogsértések önkéntes elismerésével és a vizsgálatokban való együttműködéssel a vállalkozások csökkenthetik a kormány büntetéseit.

Az Egyesült Királyság több mint 1600 személyt és vállalatot helyezett szankciók hatálya alá azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát. A háborúra válaszul az Egyesült Királyság a legsúlyosabb szankciócsomagot alkotta meg az orosz gazdasággal szemben, moratóriumot rendelve el a több mint két tucat bankkal és több mint száz oligarchával üzletelő brit szervezetekre.

Stacy Keen, a Pinsent Masons ügyvédi iroda pénzügyi bűnözéssel foglalkozó partnere szerint a szankciók terjedelme nagy próbatétel elé állította a brit vállalkozásokat, mivel Oroszország sokkal jobban integrálódott a világgazdaságba, mint egyéb szankciókkal sújtott országok, például Irán és Észak-Korea.

Az orosz magánszemélyeknek és szervezeteknek volt egy olyan lábnyomuk a hazájukon kívül, ami talán, ha az iráni vagy a szíriai rezsimet nézzük, elenyésző volt. A vállalkozásoknak fontolóra kell venniük a jogsértések beismerését

– tette hozzá Keen. A szankciók megszegésének büntetése a figyelmeztető levéltől kezdve a polgári jogi szankcióig vagy akár a büntetőjogi felelősségre vonásig is terjedhetnek. A pénzbüntetéseknek pedig nincs felső határa.

A brit pénzügyminisztérium Pénzügyi Szankciók Végrehajtási Hivatala felelős a jogsértések nyomon követéséért. A hivatal a jogsértés értékelésekor figyelembe veszi a vonatkozó erőfeszítéseket és az elvégzett ellenőrzéseket, mint lehetséges enyhítő tényezőket.

A transzparencia hiánya miatt könnyebb volt a szabályszegés

vállalatok valódi irányítóinak átláthatóságával kapcsolatos problémák, valamint az esetlegesen fedőcégek mögött álló orosz részvényesek megnehezíthetik a brit vállalatok számára annak garanciáját, hogy nem sértették meg a szankciókat. 

Az Egyesült Királyság és az Oroszország közötti, számos iparágat érintő kapcsolatok mértékét tavaly az mutatta meg, amikor a Chelsea Football Club válságba került, miután szankciókat jelentettek be a klub akkori tulajdonosa, az orosz oligarcha, Roman Abramovics ellen. 

A lépés átmenetileg felfüggesztette a londoni csapat eladását, és veszélybe sodorta a szponzori megállapodásokat is. A nyugati szankciók következtében 2022 februárja óta 300 milliárd dollárt zároltak, amely az orosz központi bank tulajdonát képezi.

Az EU vezetői a múlt hónapban jóváhagyták azt a tervet, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó több milliárd eurós bevételt Ukrajna megsegítésére fordítsák. Az Európai Bizottság várhatóan december elején nyújt be jogi javaslatokat.