A brit kormánynak konzultálnia kell a parlamenttel azt megelőzően, hogy benyújtja Nagy-Britannia kilépési kérelmét az EU-ből - állítja több mint ezer jogász a Bloomberg cikke szerint. A csoport a héten juttatja el ezzel kapcsolatos levelét David Cameron miniszterelnöknek. Jogi álláspontjuk alapja, hogy a múlt havi függetlenségi népszavazás csak véleménynyilvánítás volt a voksolók részéről.

Ebből fakadóan a referendum döntése - mármint, hogy a szigetország lépjen ki az Európai Unióból - semmire sem kötelezi a kormányt. Lehetővé kell tenni, hogy a parlamenti képviselők voksoljanak, mielőtt Nagy-Britannia kéri az európai alapszerződés 50 cikkelyének megfelelő (két éven át tartó) válási eljárás elindítását.

Simlis volt

Bizonyítékok támasztják alá, hogy a referendum eredményét egyes tények elferdítése és betarthatatlan ígéretek befolyásolták - írta e-mailjében Philip Kolvin, aki részt vett a levél elkészítésének összehangolásában. Mivel az eredmény eléggé szoros volt, nem lehet kizárni, hogy a félreértelmezések és a hamis ígéretek hozzájárultak vagy akár el is döntötték a szavazás kimenetelét.

A jogászok felszólítják a kormányt, hogy állítson fel egy speciális ad-hoc vizsgálóbizottságot, egy úgynevezett Royal Commissiont azzal a feladattal, hogy készítsen jelentést a Brexit előnyeiről, költségeiről és kockázatairól. Ennek a vizsgálati anyagnak a képviselők asztalán kell lennie, mielőtt szavaznak az EU-s kilépési procedúra megindításáról.

Per lesz

Külön figyelmet kell fordítani Skócia, Észak-Írország és Gibraltár ügyére, ugyanis ezek szavazóinak többsége az uniós tagság fenntartása mellé tette az X-et. A pontos információk megléte és az Egyesült Királyságot alkotó nemzetek parlamentjei közötti párbeszéd lehet az alapja annak, hogy az alkotmánynak megfelelő döntés szülessen a Brexit ügyében - állítja Aidan O'Neil alkotmányjogász, az uniós jog szakértője.

Ha a brit kormány elsietett vagy egyoldalú lépéseket tesz az 50. paragrafus szerinti eljárás elindítása ügyében, az csak fokozza a társadalom megosztottságát a függetlenség vagy integráció körüli vitában.

London egyik vezető ügyvédi irodája, Mishcon de Reya néhány napja bejelentette, hogy meg nem nevezett ügyfeleinek egy csoportja megbízásából peres eljárást kezdeményez a brit kormány ellen, ha az a parlamenti megkérdezése nélkül elindítja az EU-s kilépési eljárást.