klímaváltozás komoly kihívás elé állítja az agrárszektor képviselőit: az Európa-szerte tüntető gazdák részint az unió fenntarthatósági követelményeiből adódó gazdasági és adminisztratív terhek ellen tiltakoznak, illetve komolyan megosztotta a mezőgazdász közösséget a génszerkesztett növények engedélyezésének kérdése. 

Jogos az EU-ra mutogatni az európai gazdatüntetések miatt?

Sokak szerint az Európai Unió agrárzöldítési kísérleteinek számlájára írható, hogy több európai országban is tarthatatlanná vált a gazdák helyzete. Az Economxnak nyilatkozó szakértő leszögezte, a tüntetések azt jelzik, hogy tényleg nagy a gond, várhatóan nagyon nehéz évük lesz a gazdáknak.Ha kíváncsi a részletekre

Az EU a biodiverzitás és a természetes élőhelytípusok megmentésének céljából hozta létre a Natura 2000 területek összefüggő európai ökológiai hálózatát. Hazánk uniós csatlakozását követően a magyar kormány rendeletben jelölte ki ezeket kiemelt természetvédelmi területeket. Azonban idéntől csökkenhet a Natura 2000-es erdőterületekre igénybe vehető támogatás mértéke – írja az Agroinform.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatóság elkészítette és társadalmi vitára bocsátotta a Natura 2000-es kompenzációs kifizetésekre vonatkozó KAP-RD34-1-24 kódszámú tervezetet. A tervezet különbséget tesz a támogatást a már legalább öt alkalommal felhasználók és az újonnan belépő erdőgazdák között, az előbbieknek 200 euro hektár/évben maximalizálná az igénybe vehető támogatás mértékét.

A KAP-RD34-1-24 kódszámú támogatás a folytatólagosan felmerülő többletköltségek és a bevételkiesés kompenzálására szolgál. Az Agroinform-nak nyilatkozó gazda szerint a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás okozta erdőkárok növekedése további tehertételt jelent az idős faállományokban, ezért a magyar erdőgazdálkodókat különösen negatívan érintheti a döntés.