Ismét blokád alá vonták a lengyel-ukrán határátkelőket a lengyel gazdák pénteken, valamint a lengyel közúti forgalmat is lassítják. Tomasz Obszanski, a Szolidaritás szakszervezet agrárügyi tagozatának (NSSZ RI) elnöke pénteken a Radio Wnet független lengyel csatornának azt mondta, a határblokád a tiltakozás fő eleme, a közúti forgalom lassításának pedig ezt támogató jellege van.

A tiltakozók egyetlen teher- és személyautót sem engednek át a határon, kivéve a humanitárius és katonai segélyszállítmányokat.

A szakszervezeti vezető szerint a blokád március 10-ig folytatódhat, de legalábbis addig, amíg az Európai Bizottság és a lengyel kormány nem alakít ki megfelelő mechanizmusokat.

A Medyka-Sehinyi határátkelőn a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozó egyik tiltakozó azt mondta, hogy óránként egy kamiont engednek át.

Bejelentések alapján a főutak mintegy 300 pontját érinti a pénteki forgalomlassítás.

A gazdák péntek reggel óta több nagyvárosban, köztük Gdanskban, Wroclaw-ban, Rzeszów-ban és Poznan-ban is tiltakoznak.

A Szolidaritás szakszervezet agrárügyi tagozata a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az országos tiltakozás oka az, hogy a lengyel kormányzó erők passzívak, valamint, hogy korábbi bejelentéseik szerint „tiszteletben tartják az Európai Bizottság valamennyi, az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatalára vonatkozó döntését.”

Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter csütörtök este azt nyilatkozta a Polstat News hírtelevíziónak, hogy nincs szándékában a szakszervezetet korlátozni a működésében, a tiltakozó akció pedig nem fogja a közúti forgalmat megbénítani. Hozzátette, a gazdák nem a saját, hanem „mindannyiunk érdekében” tiltakoznak.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke miniszterelnök-helyettes pénteken a szejmben Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos lemondását követelte.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke szerint az uniós biztosnak nagyon szerencsétlen nyilatkozatokat tett, ezért „be kell fejeznie misszióját.”

A lengyel gazdák novembertől januárig már tartottak hasonló akciót a medykai határátkelőnek, mellyel az akkori fuvarozói sztrájkhoz csatlakoztak.

Felgyújtják a gazdák a trágyával borított Brüsszelt

Francia, belga, luxemburgi, olasz, spanyol, lengyel, görög és német traktoros gazdák felbőszült tömegei fogadták a csütörtöki EU-csúcsra érkező vezetőket Brüsszelben. Forró a hangulat: az unió agrárpolitikája ellen lázadók kordont bontottak, tüzet gyújtottak, trágyát szórtak, és kövekkel, tojásokkal dobálták az Európai Parlament épületét.