Tavaly januárhoz képest az újév első hetére 80 euróval csökkent a búza tonnánkénti ára. A párizsi tőzsdén 220 euró/tonna körül mozog a gabona árszabása, míg a kukorica tonnája 198 euróba kerül, a repceárak pedig 440 euros értéken mozognak – írja a Mezőhír.

Mivel 2023 ősze és tele kifejezetten csapadékos volt, ezért Európa jelentős részén a belvizek elnyelhetik a búzavetések egy részét, ami a termény árának emelkedését vetíti előre. Ezzel szemben az enyhe és nedves időjárási körülmények jellemezte fekete-tengeri térségében kifejezetten jó év várható. A szerencsétlen időjárási körülményeken túl az európai áru eladását tovább nehezíti, hogy az euró hathavi csúcson áll a dollárral szemben.

A Fekete-tenger térségét jellemző jó termésnek az orosz mezőgazdaság az egyik fő nyertese. Decemberre már 26 millió tonna búzát 4 millió tonna árpát és  legalább 2 millió tonna kukoricát exportáltak Oroszországból. 

A világkereskedelemben már minden negyedik búzaszem az Orosz Föderációból származik, míg Európa csak minden tizediket adja.

A fekete-tengeri termés másik nagy nyertese az ukrán mezőgazdaság. Mint megírtuk az egész kelet-közép-európai térségben komoly válságot okozott, hogy az unióba beáramló olcsó ukrán gabona veszélyezteti a hazai piacokat. Míg az ukrán gazdák 45 ezer forintnak megfelelő hrivnyáért adják el búza tonnáját, addig mi csak áhítozunk a 60 ezer forintos árért.

Elárasztja a világot az orosz búza

Oroszország második éve takarít be rekord termést, így a világ legnagyobb búzaexportőre, az árat viszont lenyomja, akarata ellenére. Bővebben --->