Magyarországon a legégetőbb kérdések egyike az élelmiszeráraké, ezen belül is érdemleges lehet, vajon a baromfiágazat, különösen a húsok piacán mennyit bír még el a vásárlók pénztárcája.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az Agrárszektor arról ír, hogy hatalmas drágulással szembesülhetnek a hazai fogyasztók a csirkehús terén:
a csirkemellfilé például 2020 óta közel 50 százalékkal drágult, tavaly átlagosan 2080 forintba került kilónként, míg a csirkeszárnyért duplaannyit kell fizetnünk, mint öt éve.
Láthatóan igen durván dolgozott az infláció: a Covid évében még 1430 forintot kértek el a csirkemell kilójáért; 5 évvel ezelőtt a szárny pedig 626 forint volt, majd 1150 forintra szökött fel az egységára 2024-ben.
A pulykamellért akár már 2840 forintot is elkértek, miközben ennek az ára még 1900 forintra rúgott fél évtizeddel korábban.
Az Agrárközgazdasági Intézet vágási statisztikái szerint
2025 első félévében 4,5 százalékkal kevesebb baromfit vágtak az előző év hasonló időszakához mérten Magyarországon.
A csirke ára mellett a tojásé is nő, van olyan piac, ahol már darabja 100 forintba kerül, a bolti tojások pedig 56-74 forint közötti áron kaphatók. Az Európai Bizottság statisztikái szerint uniós szinten is drágábban mérik a húsfajtát: az egész csirke uniós átlagára 2025 első 30 hetében 8 százalékkal nőtt a szárnyas egy kilónyi húsának ára.