A Vértesi Erőmű Zrt. oroszlányi erőműtelephelye Magyarország ötödik legnagyobb jelenleg szén- és biomassza-tüzelésű erőműve, amely 2015. december 31. óta üzemszüneti állapotban van.

A magyarországi Veolia-csoporthoz tartozó új tulajdonosok célja az erőmű felújítása és korszerűsítése, majd vegyes tüzelésű, zömmel biomassza és kisebb részben anyagában már nem hasznosítható, de energetikai célra előkészített szelektált hulladék (SRF) bázison történő újbóli üzembe helyezése.

Az erőmű várhatóan 2024 elején kezdi meg újbóli működését.

A fejlesztés részeként a korábban szén- és biomassza-tüzelésű erőművi blokkokat átalakítják kétszer 50 MW-os villamos teljesítménnyel a rendelkezésre álló környékből beszállítható biomassza eltüzelésére alapozva.

A fejlesztés nagyban hozzájárul Magyarország a megújuló energiaforrások felhasználása (+0,6 százalék), a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében vállalt nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséhez, valamint szolgálja a munkahelyteremtés (200 közvetlen és 250-300 a beszállítóknál), a fenntarthatóság és az innováció célkitűzéseinek teljesülését is - olvasható a közleményben.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. energetikai üzletága több mint 60 állami és önkormányzati intézményt, 66 egészségügyi és szociális intézményt és 57 ipari telepet lát el energiával, távhőszolgáltatóként 14 városban több mint 270 ezer távfűtött lakás és közintézmény fűtéséről gondoskodik. A cégcsoport által évente értékesített villamosenergia közel 623 ezer lakos éves fogyasztását képes biztosítani.