Sorra jelennek meg Magyarországon is laborvizsgálati eredmények, amelyek azt mutatják, hogy az oltott személynek nincs antitestválasza. A legtöbben az IgG- és IgM-vizsgálatokat végeztetik el, főként a kínai Sinopharm-vakcina esetében, azonban bármennyire is drága volt egy vizsgálat, még korai aggódni. Itthon ugyan nem közölt még a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatási eredményeket, Szerbiában - ahol a Moderna kivételével minden oltóanyagot használnak, amit itthon is - rendszeres tájékoztatást ad a helyi szakhivatal.

A probléma egyik forrása a tesztekkel, hogy nem egységesek, másrészt nem is feltétlenül pontosak - a patikákban kapható gyorsteszteket például kellő szkepticizmussal kell kezelni -, így a csalóka nevű szerb hatóság, az Atomenergia Alkalmazási Intézet (Instituta za primenu nuklearne energije, INEP) első körben saját ELISA-teszteket fejlesztett ki a SARS-CoV-2 vírus elleni IgG és IgM antitestek meghatározására. Bár a piacon nagyszámú teszt van forgalomban, amelyek elsősorban abban különböznek, hogy a vírus antitestek mely fehérjéit mutatják ki, és az eredményeket milyen formában fejezik ki.

"Amikor azt szeretnénk ellenőrizni, hogy a vakcina beadása után kialakultak-e antitestek, szem előtt kell tartanunk, hogy milyen vakcinát kaptunk, és ennek alapján olyan tesztet kell választanunk, amely a vakcina alapjául szolgáló vírus fehérjéjével szembeni antitesteket mutat ki. Konkrétan a Pfizer, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák esetében az S fehérjével szembeni IgG antitesteket kell ellenőrizni, míg az inaktivált víruson alapuló kínai Sinofarm vakcina esetében az S és N fehérjével szembeni IgG antitesteket lehet meghatározni" - magyarázta Danica Ćujić a szervezet immunológiai szakértője a Novosti.rs oldalnak.

"Nem szabad lazítanunk, amint megkaptuk a vakcinát"

Az eddigi eredmények alapján az INEP-tesztek elég érzékenynek bizonyultak az IgG-antitestek vérben való kimutatásához és meghatározásához, mind a korábbi Covid-19 fertőzést követően, mind a Szerbiában jelenleg alkalmazott vakcinák bármelyikének alkalmazása után. Tekintettel arra, hogy az AstraZeneca vakcina csak nemrégiben jelent meg, az erre a vakcinára vonatkozó eredmények csak most várhatók.

"Mivel jelenleg nincs univerzális szabvány az anti-SARS-Cov-2 IgG antitestekre, a különböző tesztek eredményei különböző egységekben vannak kifejezve, és értelmetlen a különböző helyeken kapott eredmények összehasonlítása. Minden pozitívnak tekinthető eredmény azt jelzi, hogy az illető vérében olyan antitestek vannak jelen, amelyek védelmet nyújtanak a vírus ellen. Amikor megkapjuk a vakcinát, különösen, ha korábban nem kerültünk kapcsolatba a vírussal, időbe telik, amíg az immunrendszer beindul, és az antitestek kialakulnak. Ezért nem szabad lazítanunk, amint megkaptuk a vakcinát, hanem továbbra is be kell tartanunk a védekezési intézkedéseket. Az INEP laboratóriumának eddigi eredményei alapján az lenne az ajánlás, hogy a második adag oltóanyag beadása után két-három héttel határozzuk meg az antitesteket, függetlenül attól, hogy melyik vakcináról van szó" - mondta Danica Ćujić.

A vakcinakészítmények hatásának nyomon követésére tudományos vizsgálat folyik zajlik jelenleg az országban. Marija Gnjatović, az Atomenergia Alkalmazási Intézet (INEP) munkatársa nemrégiben elmondta, hogy egy országos tanulmányt terveznek, amely az oltás hatásainak nyomon követésével foglalkozik majd. Ebből az alkalomból megismételte, hogy az antitestek hiánya nem jelenti azt, hogy nincs védettség.

"Az antitestek annak megerősítése, hogy az immunválasz beindult. Ezeket a legkönnyebb mérni. A hiánya nem jelenti azt, hogy nincs védelem, a sejtválasz nagyon fontos. A humorális hiánya nem jelenti a sejtes válasz hiányát" - mondja Gnjatović, és hozzáteszi, hogy a koronavírusban eddig több mint 12 000 mutációt regisztráltak.

Harmadik adag kellhet

Gnjatović nemrég azt mondta, hogy biztos, hogy szükség lesz a kínai Sinophar-vakcina harmadik adagjára, amit most annyiban pontosított a Novosti.rs-nek, hogy az emlékeztetőoltást nem kell majd minden beoltottnak megkapnia, hanem csak azoknak, akiknél enyhébb az immunválasz, vagy annak teljes hiányát tapasztalják.

Ma már teljesen egyértelmű, hogy az újabb technológiájú vakcinák hosszabb távú, legalább egyéves védelmet teremtenek, és rámutatott, hogy minden vakcina biztonságos, azzal együtt, hogy a kínaiak ellenanyagokat csak később hoznak létre.

- mondta el, hozzátéve, hogy a Sinopharm klasszikus vakcina, amely kicsit gyengébb és hátránya, hogy később is hat. Az eddigi mérések alapján az első oltás után 28 nappal később második dózist követő 7-14. nap körül indul be az antitest-termelődés, a védettség a 28. napra alakul ki. Vagyis 56-70 napig az oltottaknak érdemes úgy viselkedniük, mintha nem kaptak volna immunizálást, mert addig fertőződhetnek. Korábbi szerb adatok minden tizedik oltottnál nem alakult ki antitestválasz, főként a 60 évnél idősebbeknél.

A kínai készítmény esetében az oltottak egy bizonyos részénél nem alakult ki hatékony immunitás a koronavírus ellen, ezért olyan protokollt készítenek, amely szerint vagy egy harmadik adag oltóanyagot kapnak, vagy esetleg új vakcinát adnak nekik - mondta a virológus professzor Tanja Jovanović. Más oltóanyagok esetében is szükség lehet egy harmadik dózisra.

A vakcinák különböző platformokon készülnek, szükség lehet a vakcinában adott antigén megváltoztatására, hogy jobban stimulálják az immunválaszt. A harmadik dózisnak a vírus mutációját kell követnie, az esetleges változatok, amelyekre a vakcina nem lenne elég hatékony. Mivel szezonális influenzajárványunk van, ezért olyan szezonális vakcinát készítenénk, amely a koronavírus új variánsaitól véd a populációban

 - magyarázta Jovanovic a lapnak. Mint hozzátette, a harmadik adagot nem csak azért adnák be, mert valakinél nem alakult ki minőségi immunválasz az oltás után, hanem a vírus új változatai miatt is szükséges lehet majd.

Maga a Sinopharm gyártója is jelezte, hogy a mutációk miatt javasolják egy harmadik, fejlesztett emlékeztető oltás beadását, mivel ezek gyengítik az alapkészítmény hatásosságát. Továbbá azt is jelezték, hogy kutatják, egyeseknél miért nem alakul ki immunválasz, ennek a kezelésére is az ismétlőoltást javasolják.