Egy lengyel e-kereskedelmi és médiavállalat-csoport mintegy 82 millió eurós tranzakció keretében megveszi a legnagyobb legnagyobb, szállásközvetítő oldal, a Szallas.hu tulajdonosát, a Szállás Groupot. A Wirtualna Polska tervei szerint Közép- és Kelet-Európa vezető belföldi utazásfoglalási szolgáltatóját építi ki, e folyamat része a mostani akvizíció is.

Az ügylet értéke 72 millió euró, amelyhez hozzáadódik a vállalat nettó készpénze, amely a tranzakció lezárásának időpontjában mintegy 10 millió euróra becsülhető, így az akvizíció összértéke 82 millió euró – tett közzé honlapján a Szállás Group.

A Szallas Group 2007-ben alakult Magyarországon, és szállásfoglaló oldala jelenleg a helyi utazók első számú márkája. A menedzsment és a PortfoLion közös stratégiája alapján, amely szerint a Szallas.hu a közép- és kelet-európai régió vezetőjévé kíván válni, a vállalat 2016 óta más közép- és kelet-európai országokra is kiterjeszti tevékenységét. Akvizíciók és az organikus növekedés révén a Szallas Group négy nagy márkával (szallas.hu, noclegi.pl, hotel.cz, travelminit.ro,) nyújt szállásfoglalási szolgáltatásokat az ügyfelek számára Magyarországon, Csehországban, Romániában, Lengyelországban és Horvátországban.

A csoport emellett spa csomagokat (spa.cz), szállodai kedvezménykuponokat (maiutazas.hu), utazásszervezői tevékenységet, turisztikai látványosságokra szóló utalványokat és B2B szolgáltatásokat kínáló weboldalakat is üzemeltet.

A csoport a tevékenységei által lefedett 5 piacon összesen 87 ezer szálláshelyen kínál szállást. A 2022 júniusával zárult utolsó tizenkét hónap során több mint egymillió foglalás történt a csoport weboldalain keresztül, 200 millió eurós tranzakciós összértékkel. Ebben az időszakban a Szallas Group 6,6 millió eurós EBITDA-t termelt.

"A Szallas Csoport felvásárlása az első külföldi befektetésünk és úttörő pillanat a Wirtualna Polska Holding történetében. A saját Nocowanie.pl portállal való egyesülést követően a legnagyobb, több mint 100 ezer szálláshelyet kínáló, a közép- és kelet-európai belföldi szálláspiacokon működő helyi cégekből álló csoport jön létre" - mondta Jacek Świderski, a Wirtualna Polska Holding S.A. vezérigazgatója.

A tranzakció lezárását követően a jelenleg a Wirtualna Polska tulajdonában lévő Nocowanie.pl a Szallas Csoport részévé válik, vezérigazgatója, Tomasz Machała pedig a Szallas Csoport igazgatótanácsának tagja lesz.