Az ALTEO egy komplex energetikai szolgáltató, melynek üzleti aktivitása kiterjed a megújuló erőforrásokon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint az ipari energiagazdálkodási szolgáltatások területére.

Az akvizíció újabb fontos mérföldkövet jelent a MOL számára, hiszen a vállalatcsoport stratégiai célkitűzése, hogy fenntartható energiával és alapanyagokkal járuljon hozzá Közép-Kelet-Európa gazdaságainak működéséhez, és alacsony karbonlábnyomú üzemanyagokkal lássa el a mobilitási szektort - közölte az olajipari cég.

Az ALTEO összes megújulóenergia-kapacitása jelenleg 69 megawattot tesz ki, ebből 47 megawattot a szélenergia, 19 megawattot napenergia, további 3 megawattot pedig a vízenergia és biogázüzemek adnak.

 

A rendszer állandó működését 80 megawattnyi fosszilis alapú kiegyenlítő kapacitás teszi lehetővé. A megújuló forrásokból származó energia mellett az ALTEO Nyrt. aktív az e-mobilitás és a hulladékgazdálkodás terén is, amelyek a MOL-csoport számára szintén fókuszterületeket jelentenek.

A MOL-csoport 2025-ig 1 milliárd dollárt fordít fenntarthatósági beruházásokra, és az elmúlt években is számos lépést tett azért, hogy beindítsa a körforgásos gazdaságot és támogassa a zöld energiaátmenetet. Az első naperőműveket 2019-ben helyezte üzembe, és ma már 30 megawatt kapacitású portfóliót üzemeltet Magyarországon.

A MOL zalaegerszegi gumibitumen-üzemében évente mintegy félmillió használt gumiabroncsot hasznosít újra, kúthálózatán pedig több mint hárommillió liter sütőolajat gyűjtött össze az elmúlt 11 évben, amelyből partnerei segítségével bioüzemanyagot gyárt.

A vállalat a fenntartható termékek előállítása mellett saját működésére is figyel: jelenleg az amerikai Plug Powerrel közösen építi Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogén-gyártó üzemét Százhalombattán. Az üzem évi 1600 tonna zöld hidrogén előállításával 25 000 tonnával csökkentheti majd a MOL szén-dioxid-kibocsátását.