A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) egyike az állam által újonnan létrehozott 32 közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványnak (ezekből 21 egyetemfenntartó is lesz), amelyek a múlt héten elfogadott törvény alapján több ezer milliárd forint értékben kaptak közvagyont "ajándékba".

Közülük az egyik leggazdagabb a tehetséggondozásra - határon kívül és belül ösztöndíjak osztására, oktatásra, továbbképzésre, a nemzeti értékek és érdekek iránt elkötelezett magyar közélet támogatására - létrehozott MCC Alapítvány, amelynek alapítója Tombor Balázs, akihez a közelmúltban csatlakozott a magyar kormány is. A kormány korábbi döntéseivel már mintegy 500 milliárdos vagyont adott át az MCC-nek, a Transparency International (TI) Magyarország pedig most arra volt kíváncsi, hogy mire költöttek ebből a jelentős vagyonból. A korrupció visszaszorítása és a közpénzek átlátható felhasználása érdekében tevékenykedő civil szervezet ezért közérdekűadat-igénylést nyújtott be az alapítványhoz: kikérték az aktuális alapító okiratot és a megkötött szerződések listáját.

Az MCC Alapítvány pozitív meglepetést okozott a TI Magyarországnak azzal, hogy gyorsan, bírósági eljárás nélkül is teljesítette a kérést. "Legnagyobb meglepetésünkre 15 napon belül minden adatot megkaptunk. Ilyen szinte még sosem fordult elő, pedig száznál több közérdekűadat-igénylési eljárás van már a hátunk mögött" - írja blogbejegyzésében Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi vezetője.

367 milliárd részvényben, 131 milliárd készpénz és közel 3 milliárdnyi ingatlan

"Az MCC Alapítvány alapító okirata megerősítette azt, amit már eddig is tudtunk: az MCC Alapítvány hihetetlenül gazdag. A vagyona 501 192 066 146 forint. Mindezt nekünk, magyar polgároknak köszönhetik, hiszen a mi pénzünkből kaptak 265 milliárd forintot érő, állami Mol-részvényeket, amit 100 milliárd forintos Richter-pakett tetéz, de a Gellérthegyen található székházuk is közel 2 milliárd forintot kostál" - írja a TI jogi vezetője. (A székház az I. kerület, Szent Sebestyén köz 1., a Somlói út 49-53. és az Alsóhegy utca 10-13. szám alatt található, az ingatlanegyüttes nyilvántartási értéke az alapító okirat szerint 1,994 milliárd forint.)

"Ehhez jön még 131 milliárd forint pénzbeli vagyoni juttatás, vagyis készpénz, szintén az államtól. Desszert gyanánt pedig ott van mintegy tucatnyi balatoni és dunántúli ingatlan, ezek együttesen nem érnek egymilliárdot" - írja Ligeti Miklós. Az átadott vidéki ingatlanok között van révfülöpi vitorláskikötő és üdülő, az egykori pécsi tiszti kaszinó épülete, volt szombathelyi leánykollégium, zalaegerszegi városháza és szekszárdi kereskedelmi épület is.

Kormányközelben

A tehetséggondozó kollégiumot a sajtóban fideszes háttéremberként is emlegetett Tombor András üzletember és apja, Tombor Balázs alapította 1996-ban (még Tihanyi Alapítvány néven). Az újonnan létrehozott MCC Alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a Századvég Alapítvány egykori kutatási igazgatója, a tagjai között ott van Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora, a Századvég Alapítvány volt elnöke, Szalai Zoltán MCC-főigazgató, a KESMA-hoz tartozó Mandiner hetilap lapigazgatója, Szakács Áron a Miniszterelnökség felügyelete alatt működő, uniós programok lebonyolításában részt vevő Széchenyi Programiroda Nonprofit kft. ügyvezetője.

Eddig 1,6 milliárdot elköltöttek

Az MCC Alapítvány az elmúlt egy évben nagyjából 1,6 milliárd forintot költött, ez derül ki abból a 66 tételt tartalmazó szerződéslistából, amit szintén megkapott a TI Magyarország. A kép azonban nem teljes, kisebb tételek hiányoznak, például nem derül ki a VE 2000 Invest Kft. vételára, és homályban maradt, hogy pontosan mi lett a gigászi részvénycsomag és a szintén hatalmas készpénzvagyon sorsa. Ennek tisztázása érdekében a TI Magyarország újabb adatkérést nyújtott be - írta posztjában a korrupcióellenes szervezet jogi vezetője.

Az alapítvány választott tisztviselőinek tiszteletdíja havi 399 ezer és 1,275 millió forint között alakult, a munkabére a főigazgató Szalai Zoltánnak a legmagasabb, havi 1,877 millió forint. (A kuratóriumi elnök Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára ugyanakkor nem kapott tiszteletdíjat).

A közzétett szerződéses adatok szerint szállodákra összesen 758 millió forintot fordított eddig az MCC: a budapesti Hotel Flamenco bérletéért évi 400 millió forintot fizetnek a Danubius Zrt.-nek (négy évre szerződtek), a miskolci Avas Szállót pedig 360 millió forintért vették meg Miskolc Holding Zrt.-től.

A 99999 Informatika Kft.-vel informatikai beszerzésekre szerződtek összesen 250 millió forintért.

Laptopokat a PC Trade Systems Kft.-től vásároltak, közel 50 millió forintért.

Közbeszerzési tanácsadásra az ENYD - Első Nyugat Dunántúli Közbeszerzési Tanácsadó Kft.-vel állapodtak meg, egy évre 68 millió forint keretösszegben.

A tatabányai székhelyű, Böszörményi-Nagy Gergely résztulajdonában lévő Design Terminál Nonprofit Kft.-vel tehetséggondozási workshopra szerződtek, összesen 10,6 millió forintért.

A kormányzati kommunikációs kampányokat intéző Balásy Gyula-cégekkel, a Lounge Design Kft.-vel és New Land Média Kft.-vel kétmilliárdos keretszerződést kötöttek idén februárban kommunikációs szolgáltatásokra, ebből eddig 30 milliót hívtak le (a keretszerződés a keretösszeg kimerüléséig, legfeljebb 2022 végéig hatályos).

Szintén kommunikációs szolgáltatásokat vettek igénybe hét hónapra hétmillió forintért a pilisszentiváni BRD Communications Kft.-vel, a cég tulajdonosa Bráder Éva fordító.

Nyomdai munkára egy főtevékenységként szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozó céggel szerződtek, a Gyer-Med Egészségügyi és Szolgáltató Bt.-vel, négy megállapodással, összesen 13 millió forint értékben.

Filmkészítésre 56 millióért szerződtek a volt tévés műsorvezető és riporter Hegyi Nóra (cégadatokban Kovács Nóra) Kolibri Pictures Kft. nevű cégével.

Üzletviteli tanácsadást vettek igénybe a p2m Consulting Kft.-től, egy hónapra 9,9 millióért (a cég résztvevője a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 30 milliárdos, állami intézmények szervezetfejlesztésére kiírt tenderének is).

Jogi szolgáltatásra három jogi szolgáltatóval (ezeket nem nevezték meg) is szerződtek: egy határozatlan idejű szerződéssel évi 15,6 millióért; jogi átvilágításra a feladat elvégzéséig 26,1 millióért; ügyvédi munkára egy évre hatmillió forint plusz 5000 forint/db/szerződés áron.