A tárgyalásos eljárás eredményét az ajánlatkérő Magyar Földgáztároló Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A kért feladat a következő: a Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin projektjének keretein belül a hidrogén termelő és bekeverő rendszer primer terepi műszerezése - a rendszerterv és a felsőszintű irányítástechnika munkálatainak elvégzése.

Az ajánlatkérő az Akvamarin projekt keretein belül hidrogén-generátor/elektrolizáló és a hozzá kapcsolódó technológiai egységek telepítését tervezi a kardoskúti telephelyén. A technológiai rendszer feladata, hogy villamos energiából hidrogént állítson elő és az így termelt hidrogénnek a földgázhoz történő szabályozott keverését biztosítsa. A hidrogén földgázzal való keverése a kapcsolódó nagynyomású közcélú, illetve a saját felhasználású földgáz technológián valósul meg. A technológia célja, hogy a földgáztároló - a szolgáltatott földgáz minőségének megtartása mellett - a hidrogén földgázhoz való keverésével csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsájtását, valamint az üzem saját felhasználású földgázának mennyiségét.

A nyertessel július 5-én írta alá a szerződést az ajánlatkérő.

Indult még a közbeszerzésen a fővárosi Atys-Co Kft., valamint az orosházi Panda-Control Kft. is.

A Napi.hu tíz napja írt arról, hogy a Vabeko Műszaki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezhet a hazai földgáztárolókon beruházásokat, három évig, nettó 11,5 milliárd forint keretösszeg erejéig. Más cég nem is tett ajánlatot.

A nyertesnek a tárolók felszín feletti technológiai és technológiai területen kívüli rendszerek beruházási feladatait kell elvégeznie. Ide tartoznak:

  • a primer műszeres és irányítástechnikai feladatok,
  • a gépészeti technológiai feladatok, továbbá
  • a villamos feladatok is.