Talán nincs még egy annyit támadott beruházás Magyarországon, mint a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának bővítése. A helyiek többször bírálták a kormányt - valamint az előző településvezést -, hogy a környezetvédelmi aggályok, a környéken lakók életkörülményeinek romlása mellett is minden lehetséges módon támogatták a beruházást. A városvezetés pedig azt nehezményezi, hogy a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre hivatkozva a kormánypárti többségű parlament a veszélyhelyzet alatt hozta létre a gödi különleges gazdasági övezetet, pont a Samsung akkumulátorgyára és környezete körül, így a cég iparűzési adója nem a gödi, hanem a Pest megyei önkormányzathoz folyik be.

A beruházást többször is pénzügyileg támogatta az Orbán Viktor vezette kabinet: a beruházás támogatására és környező iparterület infrastrukturális fejlesztésére a kormány tavaly november végéig közel 141 milliárd forintot fordított. Az ügyben az Európai Bizottság részletes vizsgálatot rendelt el, hogy a 2019 októberében indított a Samsung magyarországi üzemének nyújtani tervezett állami támogatás (az eredeti tervek szerint ez 108 millió euró) ösztönző hatást fejt-e ki az állami támogatási intézkedés, azaz hogy szükséges-e a támogatás ahhoz, hogy a beruházás Magyarországon valósuljon meg. A Bizottságnak azt illetően is kétségei voltak, hogy az állami támogatás megfelelő és arányos-e.

A K-monitor most arról számolt be, hogy a multik beruházásait támogató EKD (egyedi kormánydöntéssel adott) támogatási listán - amit a Külgazdasági és külügyminisztérium tett közzé, az szerepel, hogy december 27-én aláírták a támogatási szerződést: a 367 milliárdos beruházáshoz csak ezzel a döntéssel 33,7 millliárdos támogatást ad a kormány.

A feltüntetett adatok szerint 1200 munkahely jön létre. Ez a valaha volt legnagyobb összegű ilyen támogatás, még a Mercedes vagy a BMW sem kapott ennyit egyszerre - összegezte a transzparenciával foglalkozó szervezet.

A támogatás összege azért is érdekes, mert a korábban összegzett hivatalos dokumentumok alapján 2020-ban a már meglévő üzemegység 3594 munkásának csak körülbelül fele volt magyar állampolgár, mindössze 94 gödi dolgozott ott. 2019-ben a magyarok mellett dolgozott 1566 ukrán (43,6 százalék), 115 koreai, és volt még néhány szlovák (46 fő), román (4 fő), és más nemzetiségű dolgozó (4 fő) is.