Közösségi tervezés után valósulhat meg a tervezett rekreációs park kialakítása – jelentette be a Fővárosi Közgyűlés ülése előtti sajtótájékoztatón V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere.

MÁV mellett a Budavári Önkormányzat is tulajdonosa a Déli pályaudvar területének. Kettejük közül az állami cég szeretné felújítani az épületet, amelyhez azonban a tulajdonosi viszonyokat is rendeznie kell. Emiatt a vasúttársasság a Mészáros utcával szomszédos terület egyik felét cserére, a másikat pedig kedvezményes áron való megvételre ajánlotta fel. A képviselő-testület december 7-i ülésén teljes volt az egyetértés a javaslat elfogadásáról. 

A Telex korábban megírta, hogy számos terv volt már a régi sínek helyének hasznosítására. Az első terv még 2018-ban került kidolgozásra, amely keretén belül a Testnevelési Egyetem kampuszfejlesztési programját terjesztették volna ki a 8 ezer négyzetméteres, használaton kívüli területre.

A Déli pályaudvar rendező és műszaki tere a Győri út és a Mészáros utca közötti pályaszakaszon, a főváros I. kerületében
A Déli pályaudvar rendező és műszaki tere a Győri út és a Mészáros utca közötti pályaszakaszon, a főváros I. kerületében
Kép: MTI / Róka László

Bár a környéken lakók érthetően örültek az elképzelésnek, a tervet végül idén tavasszal módosították. Az új felvetés szerint szabadidőközpont helyett buszpályaudvar épült volna a sínek helyére.

A tervezetet felháborodással fogadta a lakosság, a zaj- és légszennyezéstől, illetve csökkenő ingatlanáraktól tartva, melynek hangot is adtak azzal, hogy petíciót indítottak a beruházás ellen. A kerületi vezetőség azzal védekezett, hogy szükség van a közösségi közlekedés tehermentesítésére.

(Gyurka Eszter)

A Budavári Palotanegyed újabb része újult meg: feléledt a pasa birodalma

A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya, amelyben információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó is várja a vendégeket. A nagyközönség számára most először megnyitott, 17. századi épület mellett török kertet is kialakítottak a Csikós-udvar északi végében.
Bővebben--->