A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) módosította a rendszerhasználati díjak alkalmazásáról szóló rendeletét, ami lehetővé teszi, hogy az újonnan létesülő villamosenergia-tárolók átmeneti díjkedvezményt kapjanak, ezzel is ösztönözve a tárolói kapacitások bővítését.

A rendeletmódosítás a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjakat nem érinti – közölte a MEKH csütörtökön az MTI-vel. A rendeletmódosítás célja azoknak a beruházásoknak az ösztönzése, amelyek a villamosenergia-tárolói kapacitások bővítésével hozzájárulnak a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növeléséhez, és ezen keresztül a megújuló termelők integrációjához.

A módosítás alapján a rendszerhasználati díj részét képező, kedvezményes átviteli díj illetheti meg azokat a 2024. január 1-je után létesített, legalább 0,5 megawatt (MW) teljesítményű villamosenergia-tárolókat, amelyek rendelkeznek a kiegyenlítő szabályozásra vonatkozó automatikus frekvenciahelyreállítási-tartalék akkreditációval és működésüket hiteles mérésekkel dokumentálják.

A most kiadott rendeletmódosítás a villamosenergia-rendszer használatáért fizetendő díjakra vonatkozó keretszabályokat tartalmazza. A 2026 végéig érvényesíthető, átmeneti díjkedvezmények pontos mértékét a MEKH az évente közzétett, rendszerhasználati díjakra vonatkozó határozatában teszi közzé – ismertette közleményében az energiahivatal.