Tavaly 2022-höz képest 20 százalékkal többen, csaknem 1,35 millióan vették igénybe a kerékpárszállítási lehetőségeket vasúton. Számukra is jelentős változásokat hozott a március 1-jén bevezetett új tarifarendszer. Újdonság a fixáras kerékpárjegy és a Kerékpár országbérlet, és valamelyest módosultak a szállítási feltételek is. A kerékpárhelyjegy-köteles vonatokon az utazóknak a kerékpárhelyjegyről előre kell gondoskodni.

A VOLÁNBUSZ IDÉN IS BIZTOSÍTJA A KERÉKPÁRSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁST EGYES, KIEMELT TURISZTIKAI CÉLPONTOKBA KÖZLEKEDŐ VONALAIN AZ AUTÓBUSZOK HÁTFALÁRA SZERELT KERÉKPÁRTARTÓKON,

amelyeken 3 bicikli szállítható. A kijelölt járatokon március 29-től október 27-ig szállítható bicikli a tavalyinál kedvezőbb, a vasútival megegyező áron.

kerékpárral hosszabb útra, túrázni vagy nyaralni készülők számára ideális megoldás a közösségi közlekedés igénybevétele a célállomás megközelítésére. A MÁVVOLÁN-csoport járatain – vonatokon, illetve egyes autóbuszokon – a legtöbb kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyre eljuttatható a bicikli. A bringás turizmus népszerűségének növelését támogatjuk a nagy népszerűségnek örvendő kerékpárszállítási szolgáltatásaink fejlesztésével.

A járművek mellett az állomásokon is törekszik a közlekedési vállalat a biciklisek igényeinek megfelelni. Budapest 10 elővárosi vasútvonalán mintegy 80 állomáson áll rendelkezésre színvonalas B+R tároló nagyságrendileg 4000 férőhellyel.

Az új tarifarendszer

Március elsejétől a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységesen 500 forintos, 24 óra érvénytartamú, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani. Ez alól kivételt képez a Szeged és Hódmezővásárhely közötti TramTrain, ugyanis azon megmaradt az egy útra szóló zónajegy 235 forintért, mely a két város között a nagyvasút járatain is érvényes.  A Kerékpár országbérlettel – melynek ára 4950 Ft és 30 napig érvényes – a MÁV-START (ide értve a TramTrain-t is) és a GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán, valamint a BKK meghatározott járatain lehet kerékpárt szállítani.

A TÁVOLSÁGALAPÚ KERÉKPÁRJEGYEK ÉS -BÉRLETEK, VALAMINT A BALATONI, FERTŐ TAVI ÉS TISZA-TAVI KERÉKPÁROS TÚRAJEGYEK MEGSZŰNTEK.

A START Klub kártyával rendelkezők és a Magyar Kerékpárosklub tagjai továbbra is kedvezményes, az új egységes jegyárhoz igazodó 375 forintos kerékpárjegyet vehetnek. A MÁV applikációból vagy online váltva továbbra is 5 százalékos kedvezményt biztosítanak a kerékpárjegyek árából.

Bizonyos vonatokon (jellemzően InterCity és expresszvonaton, elő-, fő- és utószezonban a Balaton térségében pedig minden vonaton) a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani. Ennek díjszabása szintén változott: általánosan 300 forintba kerül, de helyi sajátosság, bőségesen vagy éppen szűkösen rendelkezésre álló kapacitás esetén 100, 650 vagy 990 Ft is lehet. 

A BALATON TÉRSÉGÉBEN MÁJUS KÖZEPÉIG MINDEN IC-VONATRA 300 FT-BA KERÜL A KERÉKPÁRHELYJEGY.

Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonaton csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni, ha a helyjegyek elfogynak, másik vonatot kell választani.

A kerékpárszállítás feltételei:

EGY UTAS TOVÁBBRA IS EGY DARAB BICIKLIT SZÁLLÍTHAT

(kivéve kerékpár plusz kerékpár-utánfutó, melyek együttes szállítása megengedett). 16” kerékátmérőig továbbra is minden bicikli díjmentesen szállítható. 16”-20” kerékátmérő között azonban csak az összecsukható, összecsukott állapotban lévő biciklik szállíthatók díjmentesen, ám a nem összecsukható (vagy nem összecsukott) kétkerekűek szállításához kerékpárjegyet kell váltani. 20” kerékátmérő felett továbbra is csak kerékpár-viteldíj megfizetése mellett, a vonatkozó egyéb szabályok betartásával szállítható bicikli. A különleges kialakítású kerékpárok (pl.: tandem, kerékpár-utánfutó, teherkerékpár, fatbike stb.) egységesen 2 kerékpárjegy (és 2 kerékpárhelyjegy) váltásával szállíthatók.