Az érdeklődés állandó, minden negyedik kkv igénybe vette már a program valamelyik konstrukcióját, további minden hetedik vállalkozásnál pedig folyamatban van az igénylés vagy tervezi annak elindítását – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás második negyedéves eredményéből.

Elsősorban a működési költségek finanszírozását fedezik vele a cégek, de az új vagy használt gépek, berendezések beszerzése is népszerű hitelcél.

Ezek a hitelek egész évben igényelhetők

A 2022 decemberében bejelentett Széchenyi Kártya Program MAX+ kedvezményes finanszírozási megoldásai 2023 végéig elérhetőek a banknál. Egész évben igényelhetők maradnak a vállalkozásoknak az alábbiak:

  • a Széchenyi Likviditási Hitel MAX+,
  • a Széchenyi Folyószámlahitel MAX+,
  • a Széchenyi Lízing MAX+,
  • a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+,
  • és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+.

A magas kamatkörnyezetben kedvező, fix kamatozású hitel támogatást nyújthat a folyamatos működéshez a jelenlegi gazdasági helyzetben.

A különböző konstrukciókkal a napi működési költségek, illetve az energiahatékonyságot és technológiaváltást segítő beruházások is finanszírozhatók.

Visszaesett a boltok forgalma: óvatosabban költekeznek az emberek vidéken

A kistelepülések bolti forgalma azt mutatja, hogy a városokban jobban eleresztik magukat az ott élők. Bővebben >>>

A cégek negyede megragadta a lehetőséget

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásai alapján keresett a hitelprogram a vállalkozások körében.

  • Minden negyedik kkv már igénybe vette a Széchenyi Kártya Program MAX+ valamelyik konstrukcióját,
  • míg további minden hetediknél már folyamatban van az igénylés vagy még idén tervezi annak elindítását.
  • Összességében tehát tízből négy kkv vesz részt a programban.

Négy hónapja folyamatosan csökken a kiskereskedelem forgalma

Az ágazatokat tekintve jelentős különbség látható a program népszerűségét illetően.

A kereskedelmi és ipari cégek az átlagosnál jóval magasabb arányban, míg a szolgáltató vállalkozások kevésbé használják a hitellehetőséget.

Ez feltehetően összefügg azzal, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint májusban 12,3 százalékkal csökkentkiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest, ami azt is jelenti, hogy ez már a negyedik hónap, amikor kétszámjegyű a visszaesés.

Az ipar termelés volumene pedig áprilisban 8,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A mindennapi működéshez, esetleges fejlesztésekhez így ebben a két ágazatban most nagyobb szükség lehet külső forrás bevonására.

Könnyebben boldogulnának a boltosok a kötelező akciókkal az árstopok nélkül

Hamarosan indul a hazai boltokban a kormány által bevezetett kötelező akciózás. Június elsejétől legalább tízszázalékos engedményt kell adniuk az élelmiszerüzleteknek a meghatározott termékek árából. Erről jól láthatóan elhelyezett információs tábla fogja tájékoztatni a fogyasztókat a bolt bejáratánál. Bővebben >>>

Nem tudják egyedül fedezni a működési költségeiket

Azok a cégek, akik tervezik vagy már igénybe vették a hitelt, az alábbi célokra használják fel a pénzt:

  • elsősorban a vállalkozás működési költségeinek finanszírozására fordítják (39 százalék),
  • míg minden ötödik vállalkozás (19 százalék) új vagy használt gépet, berendezést, esetleg egyéb eszközt szerez be belőle.
  • Egy jelentős részük (12 százalék) kapacitásnövelő beruházására,
  • közel minden tizedik cég pedig termék- vagy technológiafejlesztésre, kis- és nagy haszongépjármű beszerzésére, illetve ingatlanberuházásra fordítja az igényelt összeget.