A tárcavezető Szentpétervárról tájékoztatott, hogy eredményesen véget értek a karbantartási munkálatok, így a hét elején az orosz fél újraindította a Magyarország földgázellátását alapvetően biztosító Török Áramlatot, és a tranzit mostanra elérte a normál menetrend szerinti mennyiséget, így idén is sikeresek lesznek a kormány betárolási törekvései.

A magyarországi földgáztárolók feltöltése a téli időszakra jól, menetrendszerűen halad – közölte Szijjártó Péter

A betárolt mennyiség már fedezi hazánk éves fogyasztásának több mint 37 százalékát, míg Európában ez az érték átlagosan alig több mint 21 százalék.

Európai töltöttségi szint fölött a gáztartalék

Mivel az európai töltöttségi szint fölött vagyunk, a miniszter kiemelte, hogy jóval felkészültebbek vagyunk a téli időszakra, mint az európai átlag.

Akármilyen tél is jön Magyarországon, semmifajta korlátozást nem kell majd még csak megfontolni sem a földgázfelhasználás területén

– értékelte Szijjártó Péter.

Kijelentette, „ha az oroszországi erőforrásoktól elvágnánk magunkat, akkor Magyarország energiaellátása fizikailag válna lehetetlenné, ezért továbbra is az az érdekünk, hogy fenntartsuk Oroszországgal az energetikai együttműködést”, amit az európai szankciók nem tiltanak.

A miniszter csütörtökön részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, illetve találkozik Gyenyisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettessel és Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezetőjével.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter tárgyalt a Roszatommal, mutatjuk, hol tart a Paksi Atomerőmű építése

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett. Bővebben >>>