Már augusztusban több előjele volt annak, hogy nem vagy csak óriási hiányosságokkal indul újra a vasúti közlekedés Szeged és Szabadka között október 23-án. A kormány ezt később azzal próbálta korrigálni, hogy újabb milliárdokat csapott hozzá, de ez már nem segített a helyzeten - legalábbis nem ilyen rövid idő leforgása alatt.

Az új dátum alapján bő egy hét múlva tényleg elindul a közlekedés a vonalon, ám egyelőre a jelek szerint ugyanott tart a projekt, ahol a part szakad: a magyar oldalról nem ismert a menetrend, és a díjszabás sem.

Az iho.hu értesülései szerint szerint délelőtt és délután fog egy-egy vonat közlekedni, legalábbis a szerb vasúttársaság erről adott hírt. Ők azonban Röszkétől számítják a vonatok menetrendjét.

Szeged polgármestere szerint egy vicc a vasútvonal

– Ha nem kerülne ilyen sokba a szegedi, a magyar adófizetőknek, akkor azt mondanám, hogy ez vicc! – írta közösségi oldalán Botka László, Szeged polgármestere. Hozzátette, szerinte ennél már csak a Budapest-Belgrád vasútvonal „jobb”, mivel az olyan kínai hitelből valósul meg, ami „évszázadok alatt” térül meg.

 

Hozzátette, az erre szánt pénzből az oktatás és az egészségügy fejlesztésén túl „a 20 éve megígért déli hidat” is meg lehetne építeni.