takarítás közvetlen hatással lehet a mentális egészségre. Egy nemrég megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a nők, akik rendetlenebbnek ítélték meg otthonukat, nagyobb valószínűséggel voltak fáradtak és depressziósak, mint azok, akik rendezett környezetben éltek.

A rendetlen otthonokban élő nők kortizol, azaz stresszhormon szintje is magasabb a kutatók szerint – közölte a kutatást megrendelő BONUS Kft.

Milyen hatással van a rendetlenség az emberek lelki állapotára?

  • A rendetlenség rosszabb koncentrációképességhez, feszültséghez vezethet azáltal, hogy megnehezítheti az adott feladatra való összpontosítást.
  • Megterhelő az agy számára, ha túl sok, az adott feladathoz nem kapcsolódó tárgy van a látószögünkben.
  • Ez megnehezíti a koncentrációt és a hatékonyságot is csökkenti.
  • Egy rendezettebb otthon pozitívan hat a hangulatra, míg a rendetlenség inkább feszülté, ingerlékenyebbé tehet.

Miért stresszesebb az ember, ha nincs rend?

Az agyunk számára a rendetlenség félkész teendőket jelent, és a befejezetlenség hiánya egyesek számára rendkívül stresszes lehet.

Ez különösen igaz akkor, ha életünk a szokásosnál gondterheltebb. Több kutatás is alátámasztotta a takarítás hangulatjavító hatását. A tiszta, rendezett környezet fokozza az elégedettség érzését.

A rendrakás kontrollérzetet ad

Amikor az emberek úgy érzik, hogy valamilyen bizonytalansággal, nagyobb kihívással küzdenek, a takarítás egy módja lehet annak, hogy némi kontrollt szerezzenek az életük felett.

A Connecticuti Egyetem tanulmánya szerint, amikor nagyon stresszesek vagyunk, az olyan ismétlődő cselekvések segíthetnek, mint a takarítás. A rendteremtés ugyanis az irányítás érzetét kelti bennünk, hiszen teljesen mi „uraljuk” a folyamatot, ez pedig növeli a boldogsághormonok szintjét.

Tanulmányok szerint a tiszta ágynemű jobb éjszakai pihenést eredményez, ami számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a jobb hangulatot. A takarítással járó fizikai aktivitás, végül a tisztább otthon segít csökkenteni a stresszt, a szorongást és a depressziós tüneteket.