Egy átlagos háztartásban a vizes műveleteket végző berendezések fogyasztják a legtöbb villamos energiát, tipikusan a számla 14 százalékáért felelősek.

Közel ennyi energiát fogyasztanak a hűtésre használt készülékek, amelyek a szakértők mérései alapján a költségek 13 százalékát teszik ki. A szórakoztatói elektronikai cikkek fogyasztás szempontjából a harmadik helyet foglalják el, és csak ezek után következik a világítás. 

FOGYASZTÓVÉDELMI ÉS KERESKEDELMI SZAKÉRTŐK MÉRÉSEK ALAPJÁN KIMUTATTÁK, HOGY MELY KÉSZÜLÉKEK A LEGJELENTŐSEBB HÁZTARTÁSI VILLAMOSENERGIA-FELHASZNÁLÓK,

majd adtak néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet ezeket a lehető leghatékonyabban használni az eszközöket az energiaszámla csökkentése érdekében, írja a VG.

Itt vannak a főbűnösök 

A mosógépekmosogatógépek és szárítógépek a tipikus energiaszámlák 14 százalékát teszik ki, ezzel a lista első helyén állnak. 

A FOGYASZTÁSUKAT FŐKÉNT AZ ÁLTALUK HASZNÁLT VÍZ FELMELEGÍTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ENERGIA NÖVELI MEG.

Az alacsonyabb hőmérsékletű ruhamosó program választása segíthet csökkenteni az energiafogyasztást.

Ugyanez vonatkozik a mosogatógépre is. A szakértők azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy használják az Eco beállítást, ha van ilyen, az elindításhoz pedig igyekezzenek megvárni, amíg megtelik a gép.

A hűvös gyilkosok

hűtőszekrények és fagyasztók az átlagos háztartás energiaszámlájának 13 százalékát teszik ki. Mivel ezeknek a készülékeknek folyamatosan bekapcsolva kell maradniuk, így folyamatosan áramot vesznek fel az állandó hőmérséklet fenntartása érdekében. Otthonunkban is a leghosszabb élettartamú készülékek közé tartoznak. 

A TIPIKUS HŰTŐSZEKRÉNY-FAGYASZTÓ ÉLETTARTAMA 17 ÉV.

Vagyis, mivel a hűtőszekrény általában hosszú életű eszköz, érdemes beruházni a legjobb berendezésbe, amit csak megengedhetünk magunknak.

Egyezzünk ki a legkisebbel, ami megfelel az igényeinknek, továbbá a legmagasabb energiatakarékossági besorolásúval, amennyiben van rá lehetőségünk. 

Nem is olyan szórakoztatói elektronika

Igen népszerűek a szórakoztatói elektronikai cikkek a laptopoktól a tévéken át a játékkonzolokig, így nem meglepő, hogy ezek a harmadik helyet foglalják el a háztartás energiaszámla költségei között, és hozzávetőleg a teljes összeg 6 százalékát teszik ki.

ÉPPEN EZÉRT, HA ELJÖTT AZ IDEJE EGY ÚJ TELEVÍZIÓ VÁSÁRLÁSÁNAK, ÉRDEMES KERESNI EGY ENERGIATAKARÉKOS MÁRKÁT,

de a kisebb képernyőméret is segíthet spórolni az üzemeltetési költségeken.

A lakásvilágítás messze lemaradva kullog

Közvetlenül az elektronika mögött a világítás egy átlagos otthon teljes energiaszámlájának körülbelül 5 százalékát viszi el. Ugyanakkor észrevehetően csökkenthető a felhasznált energia mennyisége a halogén izzók LED-re cserélésével. 

Konyhai praktikák

Átlagosan egy lakás energiaszámlájának körülbelül 4 százalékát adják a konyhai berendezések: a főzőlap, a sütő, a vízforraló és a mikrohullámú sütő.

A tesztek tapasztalatai alapján a mikrohullámok hatékonyabbak a főzésnél, mint a sütők, mivel csak az ételt melegítik, a belső légteret nem.