"A paksi atomerőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel" - jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára. A délelőtt 10 órakor megjelent minisztériumi közleményt az MTI és a magyar sajtó jelentős része leközölte, ám a magyar villamos energia rendszert monitorozó oldalakon ez a végeredmény még órákkal később sem vált láthatóvá. 

A Paks-1 blokk éves nagy karbantartása augusztus elején kezdődött, és mint arról több tételben és összefüggésben is megírtunk: a javítás nem tudott az előre jelzett időpontokban befejeződni - sem szeptember végén, sem az utóbbi napokban. A magyarországi villamos energia termelésről közölt hivatalos adatok  13.00 órakor a következő képet mutatták:

Kép: MAVIR

A kék sáv mutatja a paksi termelést, és az továbbra is konzekvensen azt jelzi, hogy nem négy, hanem három blokk termel. És ezt erősíti meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) oldalán 12.51-kor rögzített adatai szerint is 0 MW termelés zajlik a Paks-1 blokkal.

Kép: Napi.hu

Az ellentmondást tovább erősíti, hogy az energetikai piac bennfentes információit naplózó Inside Information legfrissebb információja a paksi erőművel kapcsolatosan az, hogy délelőtt 9 óra előtt pár perccel ismét módosították a Paks-1-re vonatkozó javítás befejezési határidőket, az egyik "gép" (generátor) ma éjjel, a másik október 8-án, hajnal 5 órára módosították. Egyelőre nyoma sincs annak, hogy az erőmű mind a négy blokkja termelne.

Ha van megoldókulcs erre az ellentmondásra, akkor az az lehet, hogy Steiner Attila valójában nem a termelés visszaállásáról beszélt, hanem amikor arról beszélt, hogy "minden blokk üzemel", az valójában nem feltétlenül jelenti a termelésbe visszaállást is. Ha a javítások után a Paks-1 reaktort valóban újraindították, akkor az eddig látottak alapján a termelésbe visszaálláshoz sokkal több időre van szüksége, minthogy az energiamix ábrákon ez gyorsan látható is legyen. 

Különböző forrásokból úgy értesültünk, hogy a mai menetrendben "valamikor délután" már szerepel a negyedik blokk termelésének kezdete, de hogy mikor fog a Paks-1 500 MW teljesítményen üzemelni, az továbbra is kérdéses. A két generátorból az egyik ugyanis továbbra is javítás alatt áll, és a munkák befejeztét szombat hajnalra ígérik a szakemberek.

[Update: a Mavir adatai és azz OAH hivatalos közlése alapján a Paks-1-es blokk 20.00 órakor még mindig 0 MW-ot adott a hálózatra.]

[Update2: a hivatalosan közzétett rendszerirányító adatok szerint a Paks-1 blokk péneken hajnal 2 óra körül kezdett el termelni. A felskálázás reggel 8 óra után elérte a 187 MW-ot, majd visszaesett 176 MW-ra. Hajnalban óránként jelentettek javítási idő hosszabbítást a jelek szerint most már tényleg üzemelő egyik generátoron - a másik javítási haráidejét viszont  ismét megtoldották - igaz, csak 2 órával, így szombaton 7 órakorra ígérik annak működésbe állítását.]