Orbán háborúval fenyegetőzött Magyarország és Szerbia nevében, ha elfogyna az orosz gáz – ezzel a meglehetősen szenzációhajhász címmel jelent meg a horvát Telegram cikke, amelyben a Tucker Carlsonnak, a Fox News egykori műsorvezetőjének adott miniszterelnöki interjút szedik ízekre. Végigveszik a beszélgetésben elhangzottakat, tekintélyelvűzve Orbánt, megemlítve, hogy Magyarország miniszterelnöke és egykori jobboldali tévéműsorvezetője évek óta élvezik, hogy egymást dicsérhetik, most pedig újra összeálltak, hogy kritizálják „a világ vezetőinek liberális világnézetét”.

Az írás viszont külön kiemeli, hogy az interjú kilencedik perce környékén a magyar miniszterelnök a gázszállításokról beszél, megemlítve, hogy „van egy másik csővezeték, nemcsak az Északi Áramlat, hanem van a Déli Áramlat, melyen át a déli folyosón keresztül érkezik a gáz Oroszországból: Törökország, Bulgária, Szerbia, Magyarország„ Orbán Viktor itt úgy folytatta:

A szerb miniszterelnökkel és a szerb elnökkel együtt egyértelművé tettük, hogyha bárki ugyanazt tenné a déli folyosóval, mint amit az északival tettek, akkor azt háborús oknak vagy terrorista támadásnak tekintenénk, és azonnal reagálnánk. Ezért jobb, ha nem próbálkoznak ezzel. Lehet, hogy ezt meg lehet csinálni a németekkel, de ebben a térségben nem.


A horvát lap mindebből azt szűrte le, hogy Orbán Viktor Szerbiával egyfajta szimbiózisban háborúval fenyegetőzött, igaz az nem derül ki számukra, hogy egészen pontosan kinek szólt az erős üzenet. A Telegram szerint nem valószínű, hogy Oroszországra gondolhatott: már csak azért sem, mert a cikk szerint Orbán Viktor Vlagyimir Putyint személyes példaképének tartja, aki korábban „megpróbálta megakadályozni az EU-segélyeket, nem volt hajlandó fegyvert szállítani Kijevnek, és többször is kijelentette, hogy az ukrán ellenoffenzíva kudarcra van ítélve”. 

Orbán Viktor interjúját egyébként a boszinai és a szerb sajtó is kiemelt figyelemmel kísérte, értelemszerűen azért, mert Szerbia is szóba került.

„Ukrajina nema šanse”

A boszniai faktormagazin.ba címben idézi a kijelentést, miszerint „Ukrajnának esélye sincs legyőzni Oroszországot”. Kiemelik azt a mondatot is, amikor a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy „hazugság az a nyugati felfogás, hogy Ukrajna előnyben van a konfliktusban, Oroszországot pedig lehetetlen legyőzni”.

Orbán Viktor: Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút

Orbán Viktor miniszterelnök a Fox Newstól néhány hónapja távozó Tucker Carlsonnak adott interjút. A beszélgetés főként az orosz-ukrán háborúról, a harmadik világháború veszélyéről, a béke fontosságáról és Donald Trumpról szólt. Bővebben>>>

A szerb sajtó nagy része a sputnikportal.rs szemléjét vette át, ahol szintén az ukránok háborús győzelmi esélyét kétségbe vonó mondatokat emelik ki és a konfliktus esetlegleges kiterjedését. Különösen az a miniszterelnöki kijelentés kapott nagy hangsúlyt, amely szerint 

harmadik világháború az ajtónkon kopogtat

A politika.rs már konkrétan a szerb vonatkozást emeli ki, azaz, hogy Magyarország és Szerbia háborús oknak tekintené a „Déli Áramlat” elleni esetleges támadást. A témára az alo.rs is rápörgött és Szerbia és Magyarország közös figyelmeztetéseként tálalják: „Ez ürügy lenne a háborúra, ezt megteheti a németekkel, de velünk nem”.