A magyar gazdaság növekedése lassulhatott az elmúlt hónapokban, miután az év elején kilábalt a 2012-ben elszenvedett recesszióból. Ez növeli a jövő tavaszi választásokra készülő Orbán Viktor miniszterelnökre nehezedő nyomást - írja a Bloomerg. A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők előrejelzéseinek medián átlaga szerint április és június között 0,3 százalékkal gyarapodhatott a GDP az év első három hónapjához képlest. Az első negyedévet 0,7 százalékos plusszal zárta a gazdaság 2012 október-decemberéhez képest. Egy másik körkérdés eredménye szerint az éves növekedés 0,6 százalék lehetett a második negyedévben. A KSH holnap reggel teszi közzé első becslését.

A gazdaság bővülése meghaladhatja a kormány 0,7 százalékos 2013-as előrejelzését - jelentette ki Orbán Viktor még június közepén. A kabinet szakértői arra alapozzák optimizmusukat, hogy a második negyedévben az eurózóna keresletének megélénkülése magával húzhatja a magyar exportot, s így az év második felében felgyorsulhat a GDP növekedése. Az övezet hat negyedéven át tartó zsugorodása véget érhetett az idei április-júniusi periódusban - derül ki a Bloomberg News körkérdésére adott válaszokból. Az eurózóna friss GDP-adata is holnap lát napvilágot.

Valami lehet

A közös európai valutát használó országok és ezen belül különösen Németország, a legnagyobb magyar exportpiacok várható kedvező fordulata alátámaszthatja azt a feltételezést, hogy a magyar gazdaság elindul a kilábalás útján - idézi a hírügynökség Trippon Mariannt, akit az olasz Intesa Sanpaolo SpA Budapesten dolgozó elemzőjeként mutat be. A havi adatok mindegyike arra utal, hogy Magyarország kilábalt a recesszióból.

A forint 1,9 százalékkal gyengült az euróval szemben idén amivel a hatodik legjobb teljesítményt produkálta a feltörekvő piaci devizák összehasonlításában. Tegnap délután és ma délelőtt kicsivel 297 forint/euró felett állt a magyar valuta jegyzése.

Orbán kormányzásának első két évében feláldozta a növekedést a költségvetési hiány lefaragása érdekében - emlékeztet a hírügynökség. Bevezette Európa legmagasabb bankadóját és rendkívüli adókkal terhelte meg bizonyos ágazatok, például az energiaszolgáltatás cégeit. Ez fékezte a hitelezést, az ipari termelést és a befektetéseket. Ugyanakkor az ipar 1,7 százalékkal javított teljesítményét júniusban az egy évvel korábbihoz képest, miután az autógyártók - Audi, Daimler, Opel, Suzuki - növelték termelésüket. A jegybank 750 milliárd forint keretösszegű kedvezményes hitelt indított a kkv-k támogatásárra.