A gazdaságfejlesztési miniszter szombaton a tihanyi Tranzit fesztiválon konkrét inflációs számokat mondott a következő hónapokra nézve. Nagy Márton hónapról hónapra vezette le, hogyan alakul majd a pénzromlás üteme.

Az év végére egyszámjegyű infláció várható. A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz az előrejelzések szerint

– mondta Nagy Márton, ahogy arról a Napi.hu is beszámolt.

Nagy Márton a Transit fesztiválon szombaton
Nagy Márton a Tranzit fesztiválon
Kép: MTI Fotó

Ennek alapján a Portfolió megjegyzi, hogy az éves átlagos infláció idén a kormány mostani várakozása szerint 17,5-17,7 százalék lesz, ami legalább két és fél százalékkal meghaladja majd az eddigi előrejelzéseket.

Az RTL kiszámolta, hogy ennek alapján mekkora korrekció járhat a nyugdíjasoknak, akik az év elején 15 százalékos emelést kaptak.

Nos, ez az összeg szerintük 51 ezer forint lenne novemberben, a januárig visszamenőleges korrekció miatt, 11 hónap egyszerre.

Jelenleg havi 186 ezer forint a mediánnyugdíj Magyarországon. Ez havi 4600 forinttal nőne két és fél százalékos emelés esetén. 

Felidézték  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végi szavait is, aki akkor úgy nyilatkozott, hogy   

Jelenleg úgy tűnik, hogy akár még a 15 százalékos inflációs célkitűzés is megalapozott lehet. Ha valamivel efölött lesz, akkor pontos elszámolással tartozunk a nyugdíjasoknak.

A törvény szerint novemberben jár korrekció a nyugdíjasoknak, ha magasabb az infláció a tervezettnél. A Nyugdíjas Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa viszont már a múlt hónapban visszamenőleges emelést követelt, miután kiderült, hogy a vártnál lassabban csökken az infláció.

Az, hogy ilyen hosszú ideig a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak, nem fogadható el

nyilatkozta az RTL-nek Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke.

Varga Mihály szerint novemberig nem lesz nyugdíjemelés

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) nyílt levelére a pénzügyminiszter azt válaszolta: a kormány dönti el, hogy november előtt kiegészíti-e a nyugdíjakat, a tanács javaslatát pedig nem tartja indokoltnak. A szervezet elnöke 3 százalékos, az év elejéig visszamenőleges emeléséről való egyeztetést kért a miniszterelnöktől, mert szerinte a magas infláció miatt gyors ütemben szegényednek el a nyugdíjasok. Bővebben --->