Az elmúlt időszakban többször is komoly fejfájást okozott a szurkolóknak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jegyértékesítési rendszere: március elején például a válogatott meccseire szóló bérletek értékesítését halasztotta el rendszerhibára hivatkozva a szövetség.

Tavaly szintén a válogatott márciusi Eb-selejtezői előtt fulladt le a rendszer, illetve korábban az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre is lehetetlenné vált a jegyvásárlás.

A Világgazdaság ezzel kapcsolatban arról ír, hogy az MLSZ dolgozói szintén évek óta tartó harcot vívnak a szövetség másik nagy IT-rendszerével, az Integrált Futball Alkalmazás (IFA) nevű ügyviteli szoftverrel. Ezt a rendszert a mérkőzések eredményeinek, jegyzőkönyveinek adminisztrációjához használnák, azonban a panaszok szerint alkalmatlan ezen funkciók ellátására. Emiatt többször is előfordult már, hogy az alkalmazás egyszerűen nem adminisztrálta, hogy egy NB I-es mérkőzésen ki volt a gólszerző.

A portál felhívta rá a figyelmet, hogy az MLSZ két nagy informatikai rendszerében egy fontos közös tényező van: a jegyértékesítő és az ügyviteli rendszert is az OTP-hez kötődő cégek fejlesztik. 

Az MLSZ által szervezett mérkőzésekre az InterTicket Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. biztosítja az online jegyértékesítő rendszertAz InterTicket az indulásától fogva szoros kapcsolatot ápol az OTP-vel, így nem meglepő, hogy az OTP Simple mobilalkalmazásba is gyakorlatilag integrálva lett az InterTicket jegyértékesítő szolgáltatás.

A Világgazdaság az IFA kapcsán pedig arra emlékeztet, hogy egy korábbi, rendkívül elavult rendszer leváltása érdekében kezdték fejleszteni, az eredeti tervek szerint 2015 decemberében kellett volna működésbe állnia, ám az indulás közel egy évet csúszott. A fejlesztésért a JET-SOL Számítástechnikai Szolgáltató Kereskedelmi és Beruházási Kft. volt a felelős, amely 2015 novemberében épp tulajdonosváltáson esett át. Az új kizárólagos tulajdonos a hivatalosan is az OTP-csoportba tartozó MONICOMP Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. lett.

Miután kiderült, hogy a Jet-Sol által fejlesztett és üzemeltetett szoftver még a korábbi, több évtizedes rendszernél is használhatatlanabb, az MLSZ hét-nyolc évvel később döntést hozott egy újabb verzió megrendeléséről.

A portál információi szerint ebben a projektben a Jet-Solt egy másik OTP-közeli informatikai szolgáltatóra, az SMP Solutions-ra cserélték, amelynek nemzetközi terjeszkedése szinte pontosan leköveti az OTP külföldi akvizícióit.

Hihetetlen, de mára jobb befektetés a válogatott meccsjegy, mint bármi

Önjelölt jegyüzérek lepték el a virtuális tereket a magyar labdarúgó-válogatott növekvő népszerűségébe kapaszkodva: a magyar-szerb után a Montenegró elleni Eb-selejtező előtt is többszörös áron lehet jegyhez jutni a másodpiacon. Szokatlan jelenségnek vagyunk tanúi, hiszen néhány éve még a nemzeti csapat meccsein is bőven voltak üres széksorok.