Szombaton országszerte nyáriasan meleg idő volt. A Bács-Kiskun vármegyei Kelebián 27,6 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó melegrekord. A korábbi rekord 26,9 fok volt, amit még 1911-ben, Szerepen regisztráltak.

A fővárosban, Pestszentlőrincen 25,0 fokot mértek, amivel az erre a napra vonatkozó fővárosi melegrekord dőlt meg. A korábbi rekord 24,1 fok volt, amit Budapest Országút állomáson, 1926-ban regisztráltak.

Emellett a Győr-Moson-Sopron vármegyei Koroncó meteorológiai állomáson 15,8 fok volt szombat hajnalban, ami új hajnali melegrekordot jelent. A korábbi rekord 14,3 fok volt, amit még Budapesten, Lágymányoson mértek 2017-ben.

HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán is írt a rekordokról, itt azt írták, szombaton 18 meteorológiai állomáson dőlt meg a korábbi, 26,9 fokos melegrekord. Emellett szombaton a mérőállomásokon rögzített napi maximum-hőmérsékletek országos átlaga 25 fok volt.

A mérések kezdete óta a valaha volt legenyhébb télen vagyunk túl

Országosan 3,7 Celsius-fokkal haladta meg az évszak középhőmérséklete az 1991 és 2020 közötti évek átlagát – derül ki a HungaroMet előzetes adataiból.

A részletekről ITT írtunk bővebben.