Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökéhez fordul a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt Mariusz Kaminski és Maciej Wasik, a bebörtönzött és második elnöki kegyelemmel szabadult alsóházi képviselőinek ügyében – jelentette be pénteki sajtóértekezletén Arkadiusz Mularczyk, a PiS képviselője.

Közölte: a PiS frakciója nevében Ursula von der Leyen EB-elnöktől, Roberta Metsola EP-elnöktől, valamint Emily O'Reilly európai ombudsmantól „megfelelő lépések” megtételét fogják kérni. A PiS számára kulcsfontosságú történés Kaminski és Wasik

jogtalan őrizetbe vétele, letartóztatása, a börtönben történt kínzása, valamint az is, hogy teljesen törvénytelenül megfosztották őket képviselői mandátumuktól

– fejtette ki Mularczyk.

Hozzátette: a képviselők mandátumának elvétele és bebörtönzésük példa nélküli esemény Lengyelország jelenkori történelmében.

korrupció elleni hivatal egykori vezetőiként elkövetett hivatali hatalommal való visszaélés címén elítélt Kaminskit és Wasikot január 9-én annak ellenére tartóztatták le, hogy Andrzej Duda elnök ugyanebben az ügyben 2015-ben már kegyelemben részesítette őket. A két politikust a másodszori elnöki kegyelmi aktus nyomán, kedd este engedték szabadon. Kaminski és Wasik bejelentették: gyakorolni fogják képviselői mandátumukat annak ellenére, hogy Szymon Holownia alsóházi elnök szerint elveszítették azt.

A PiS csütörtökön az Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni bizottságához is fordult Kaminski ügyében. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke aznap a wpolsce.pl internetes televízióban kínzásnak nevezte azt a módszert, amellyel a börtönben az éhségsztrájkoló politikust kényszertáplálták.

Ami a kínzás témáját illeti, Kaczynski úr egyszerűen félrebeszél

– kommentálta a PiS-elnök szavait pénteken a közszolgálati rádióban Marcin Kierwinski belügyminiszter.

Kaczynski pénteki sajtóértekezletén elmondta: Kaminskinél olyan módszert alkalmaztak, amelyet az ET dokumentumai is kínzásnak minősítenek. A kényszertáplálást ráadásul közvetlenül szabadon bocsátása előtt alkalmazták, mégpedig annak ellenére, hogy erről még nem született hatályos bírósági döntés – érvelt a PiS elnöke.

Lépett az elnök, kiengedték az ellenzéki képviselőket

Másodszor is kegyelemben részesítette a lengyel elnök Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt bebörtönzött képviselőit - döntését maga Andrzej Duda jelentette be. >>>