A Csoportszintű Érdekegyeztetői Tanács keddi ülésén, az immár miniszteri részvétellel folytatódó bértárgyalásokon Lázár János miniszter egy 3 éves időszakra szóló bérfejlesztési ajánlatot tett a MÁV-Volán-csoport munkavállalói számára – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szerdán.

A tulajdonosi ajánlat szerint a bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal – az éves bértárgyalások függvényében akár ennél is nagyobb mértékben – növekedne, míg rögtön a bérfejlesztési időszak első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére, ez átlagosan 16,8 százalékos béremelést jelent.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a miniszteri javaslat nem a keresetekre, hanem az alapbérre vonatkozik, amely a munkavállalók szempontjából kedvezőbb ajánlat, hiszen az alapbérre rakódó – arányosan növekvő értékű, különböző egyéb juttatások és pótlékok – tovább javítják a MÁV-Volán-csoportnál dolgozók keresetét, fizetésének vásárlóerejét.

A miniszteri ajánlat szerint megvalósuló béremelés csoportszinten 16,8 százalékkal, a Volánbusz-autóbuszvezetők esetében pedig 20,5 százalékkal növelné a dolgozók alapbérét az idei évben.

A bértárgyalások a felek megállapodása szerint még januárban folytatódnak.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet azt jelezte, hogy nem fogadja el a minisztérium három éves bérfejlesztési ajánlatát és újabb munkabeszüntetést szerveznek ezúttal január 28-29-re.