A MÁV-HÉV Zrt. szerint a legidősebb motorvonatok a csepeli H7-es vonalon közlekednek, 2026-ig hét jármű éri el a 60 éves kort. A Népszavának a vállalat úgy fogalmazott, hogy az üzembeállítástól számított 50 évig lehetne működnie a szerelvényeknek, azonban a vasúttársaság felmentést adott ez alól és további 10 év haladékot adott nekik, de lassan már azt is kitöltik.

A MÁV 2021-ben már kiírt egyszer egy járműbeszerzési tendert, ám azt később eredménytelennek nyilvánították, állítólag orosz nyomásra. A legalacsonyabb mintegy 200 milliárd forint lett volna, ami 30 százalékkal haladta meg a becsült értéket, ám a kormány ezt még azzal együtt is sokallta, hogy az uniós helyreállítási alap (RRF) 5,8 milliárd eurós keretéből szerezte volna be.

Az RRF felhasználásáról szóló magyar tervezet szerint 289 milliárd forint értékben támogatnák az 56 kilométer hosszú budapesti és környéki HÉV korszerűsítését és kapacitásának bővítését.

Az állami cég a Népszavának azt mondta, hogy a HÉV motorvonat flottája ugyan valóban 77 százalékában idősebb 40 évnél, 23 százalék pedig már az 50-et is átlépte, szerintük nem pusztán az életkor számít.

Leszögezik, hogy szigorú technológiai előírások szerint üzemeltetik a motorvonatokat, ezek betartása mellett pedig biztonságosan üzemeltethetők a vasúti járművek, amíg a határértékeket nem érik el a megadott paraméterek.

MÁV-HÉV Zrt. a lapnak azt mondta, hogy a járművek további üzemeltetésének lehetőségét az Építési és Közlekedési Minisztériummal közösen vizsgálja, folyamatosak az egyeztetések.

Ígéret már van a fejlesztésre

A MÁV-HÉV pálya és járműflotta fejlesztése kiemelt jelentőségű fejlesztésként tartja számon a kormány. Az utasok számára az új járművek beszerzése lenne a legoptimálisabb megoldás, ennek megvalósulásán a minisztérium szakemberei és a MÁV-VOLÁN Csoport folyamatosan dolgoznak – mondta a lapnak a MÁV-HÉV Zrt.

Németh Szilárd három évvel ezelőtti ígérete szerint a csepeli HÉV 2024-2025-re teljesen megújul, a sínek és az infrastruktúra mellett az utastájékoztatási rendszert is cserélik, valamint a szerelvényeket, melyek 1964 óta üzemben vannak.

Szigeteléshez érdemes a HÉV-et választani

Tíz percenként jár a HÉV augusztus 10-től a Szigetre, így mindenképp érdemes elgondolkodni, hogy a taxi vagy a saját autó helyett ezt a közlekedési módot válasszuk.
Bővebben--->