Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése szerint folytatódott a hetek óta tartó csapadékos időjárás, az elmúlt tíz nap során az ország középső részén a lehullott csapadék mennyisége meghaladja a 80 millimétert.

A talaj felső 50 centiméteres rétege csaknem országszerte telítetté vált, de az egy méteres rétegben is már csak az Alföldön van nedvességhiány. Itt a mélyebb rétegek még szárazak, viszont a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék ennél nagyobb ütemben érkezett, így elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése.

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, amelyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön sokfelé már megállt a földeken, a tartós vízborítás pedig nem kedvez az állományoknak, főleg plusz 4, plusz 5 Celsius-fok fölötti hőmérsékletnél. A talaj felső egy méteres rétege viszont az ország nagyobb részén már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátás.

A folytatásban is kell csapadékra kell számítani, a jövő héten a délnyugati országrészben jelentősen megenyhül az idő. A hóréteg lassan kopni fog, nyugaton el is olvad a jövő hét elején, csak északon, északkeleten maradhat belőle, ahol vasárnap kap egy kis utánpótlást.