Az egyetemes postai szolgáltató ennek értelmében köteles a felvételi és a kézbesítési pontok számát, elhelyezését és időbeli elérhetőségét úgy meghatározni, hogy az alkalmazkodjon a felhasználók igényeihez, de rögzíti azt is, hogy a postai küldemények felvételét és kézbesítését minden településen biztosítani kell.

Településenként legalább egy kézbesítési ponton lehetővé kell tenni a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítését – írja a vg.hu

Mostanáig a 25 ezernél nagyobb lakosú településeken 25 ezer lakosonként kellett legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani, ezt most 30 ezerre változtatták, azaz jelentősen csökkenni fog a postahivatalok száma.

30 ezer fős vagy annál nagyobb városból 34-et tartanak nyilván Magyarországon.

A postatörvény értelemző rendelkezése kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz” fogalmával. Eszerint egy fizikai jelenlét nélkül üzemelő automatával is lehetséges a postai küldemény kézbesítése.

Hatályát vesztette az a pont, hogy az egyetemes postai szolgáltatónak tartania kell magát ahhoz, hogy a felvételi pontok ne legyenek légvonalban öt kilométernél távolabb a lakosság 95 százalékától és légvonalban tíz kilométernél távolabb a lakosság 99,5 százalékától.

A jövőben nem vihetünk nehezet a postára

Legalábbis nem adhatjuk fel. Eddig a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagokat 20 kilogrammig fogadták, a jövőben ez 10 kilóra csökken.

Lecsapott az állampapírokra a Magyar Posta

A cégnek mára már több mint 1050 milliárd forint értékű megtakarítási állománya van, a 2023. április havi teljes lakossági (forint) állampapír-állomány - amely mintegy 9000 milliárd forint volt -, több mint 11 százaléka. Bővebben >>>